"Hildorna" Catharina Espmark och Marie Hafström, pressekreterare Elin Romanus och Thomas Bodström på Sturecompagniet.

Justitieutskottets ordförande, förre justitieministern Thomas Bodström, fick äran att bli den först manlige talaren på ett Hildarymöte. 136 kvinnliga jurister hade anmält sig för att höra honom reflektera över sina erfarenheter från justitiedepartementet och justitieutskottet.

Det var en stor omställning att gå från advokatbyrån till den politiska världen, berättade Bodström.
– Jag visste inte ens exakt var Rosenbad låg, sa han.

Som minister är man mycket beroende av tjänstemännens kompetens. Men man kan inte styras av opolitiska tjänstemän.
– Det arbetar 350 personer på justitiedepartementet, men det är ändå rätt ensamt att vara minister, sa Thomas Bodström.

Som en del av regerringen måste man också vara mån om förhållandet till de andra ministrarna, och välja sina strider, konstaterade Bodström. Dessutom är det viktigt att inte ha ”ja-sägare” omkring sig.
– Man kan säga att ”i natt smidde jag hundra planer, sedan träffade jag medarbetarna och gjorde som vanligt”, sa han, och berömde sina närmaste politiska tjänstemän från ministertiden för att de ständigt kritiserat och ifrågasatt.

Thomas Bodström talade också om vad som kännetecknar politiskt tänkande, och om hur man som politiker lätt stoppas in i ett fack.
– Jag flyttades mellan tre olika fack. Först vara jag advokaten som blev minister, sedan, i samband med fängelserymningarna 2004 blev jag mjukis som bara ville öppna portarna på vid gavel för alla. Till slut blev jag batongminister i samband med förslagen om buggning, sa han.

De där facken blir med nödvändighet fel, menade Bodström, eftersom kriminalpolitik har så många dimensioner. Det handlar alltid om avvägningar mellan olika intressen, som integritetsskydd, rättssäkerhet och brottsbekämpning.

Efter att ha fått sparken av tre och en halv miljon människor, som han själv uttryckte det, blev Bodström i stället ordförande i justitieutskottet. Än så länge är han inte helt nöjd med sin oppositionsroll. Med en majoritetsregering händer de spännande sakerna inte i riksdagen, konstaterade han. Samtidigt blir hans roll mer politisk, när han kan debattera med en ansvarig minister.

Thomas Bodström avslutade med att ge deltagarna vid lunchen några goda råd för att förbättra jämställdheten på arbetsplatserna, råd som han själv försökta implementera på departementet under sin ministertid. Premiera pappaledighet, be aldrig om ursäkt för att du vårdar sjukt barn, och lägg möten på tider som passar alla, även den som hämtar på dagis, uppmanade Bodström.
– Det kan verka som självklara saker, men ta med er de råden till era arbetsplatser, uppmanade Thomas Bodström.