I en summering av den 6 000 sidor långa rapporten, som tog drygt fem år att sammanställa, beskrivs de grymma förhörsmetoder som den amerikanska federala underrättelsetjänsten CIA lanserade efter terroristattackerna den 11 september 2001. Skendränkningar, isolering och dusch med kallt vatten var några metoder som användes för att få fångarna att tala. De dunkades även i väggen, hindras från att sova och för att förnedra dem fick de närings- och vätsketillförsel via ändtarmen.

Enligt Dianne Feinstein, ordförande i utskottet, är syftet med rapporten att säkerställa att USA inte använder sig av sådana förhörsmetoder i framtiden.

–Vi kan inte tillåta att historien glöms och sorgliga misstag upprepas, säger hon till den amerikanska dagstidningen Washington Post.

Enligt rapporten ska ett tiotal CIA-tjänstemän ha vilselett sina chefer i Vita huset, kongressledamöter och ibland även sina kollegor om hur förhören utfördes och vad resultatet blev. Rapportens centrala slutsats är att hårda förhörsmetoder inte fungerar.

USA:s president Barack Obama säger i ett uttalande att rapporten stärker honom i uppfattning att hårda förhörsmetoder strider mot amerikanska värderingar och inte heller bidrar till att bekämpa terrorism.

I ett 112-sidigt dokument medger CIA att det fanns brister i förhörsmetoderna men förnekar samtidigt att de avsiktligt skulle ha vilselett allmänheten och beslutsfattare om sin verksamhet, som organisationen vidhåller resulterade i viktigt underrättelsematerial.

–Förhörsprogrammet ledde till underrättelser som bidrog till att förhindra angrepp, tillfångata terrorister och rädda liv, sade CIA-chefen John Brennan, i ett skriftligt uttalande.

Men påståenden om att de ”skärpta förhörsmetoderna” skulle ha lett till att terrorattacker stoppades och ett genombrott i sökandet efter till Usama bin Laden avfärdas som överdrivna av rapportförfattarna.

Inom CIA-programmet, som avskaffades för fem år sedan av Barack Obama, fanns hemliga fängelser i länder som Afghanistan, Thailand, Rumänien, Litauen och Polen. I rapporten avslöjas att CIA höll 119 fångar i hemligt förvar. Minst 26 av dem hade gripits av misstag

Det är oklart om och i så fall när hela rapporten ska publiceras.

 Läs en sammanfattning av rapporten: