Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Irakisk människorättsadvokat dödad av IS

Den islamiska staten (IS) har kidnappat och dödat en framstående människorättsadvokat i staden Mosul i Irak, rapporterar människorättsorganisationen Gulf Center for Human Rights (GCHR).

Samira Saleh Al-Naimi tillfångatogs i sitt hem i Mosul av IS-medlemmar förra veckan, efter att hon kallat terrorgruppens handlingar för ”barbariska.”

På kvällen den 22 september ska en grupp maskerade och beväpnade män från IS ha skjutit henne till döds på ett torg i centrala Mosul. GCHR fördömer i starkaste ordalag avrättningen av Samira Saleh Al-Naimi och anser att den enbart motiverades av hennes fredligt sinnade och berättigade arbete för mänskliga rättigheter, framför allt i Mosul. Samira Saleh Al-Naimi var en välkänd advokat och människorättsförsvarare, känd bland annat för att ha försvarat fångar och stöttat utsatta familjer.

GCHR uppmanar nu FN och andra internationella institutioner att omedelbart göra en opartisk och grundlig utredning av avrättningen av Samira Saleh Al-Naimi för att de ansvariga ska kunna ställas inför rätta i enlighet med lokala och internationella lagar.