Förra året presenterade riksåklagaren nya riktlinjer i syfte att få ner häktningstiderna och tiden i isolering för barn. Trots det blir antalet häktade barn allt fler. Förra året häktades 140 personer i åldrarna 15–17 år i Sverige. En majoritet av de häktade ungdomarna, 115, hölls isolerade – 17 av dem i över 60 dagar. 2014 häktades 125 barn under 18 år. Motsvarande siffra 1998 var 41. Det visar siffror från Åklagarmyndigheten som Svenska Dagbladet har tagit del av.

Sverige har vid flera tillfällen kritiserats för att barn hålls häktade under långa perioder, bland annat av Europarådets tortyrkommitté, FN:s tortyrkommitté och svenska Barnombudsmannen.

Anne Ramberg, som också länge har kritiserat att barn hålls häktade, beskriver utvecklingen med allt fler häktade barn som ”mycket allvarlig”.

– Jag förvånas över att man inte gjort något åt detta trots den hårda kritiken. Det är en skamfläck för Sverige, säger hon till Svenska Dagbladet.

Anne Ramberg anser att problemet till stor del ligger hos domstolarna, som tar ställning till om åklagarens begäran om häktning ska bifallas eller inte.

– Domstolarna är väldigt generösa med att bifalla önskningar om häktningar och restriktioner, säger hon.

Läs hela artikeln i Svenska Dagbladet