Berättelserna kom till i samband med journalisten Sîlan Diljens radiodokumentär om sin flykt från Kurdistan till Sverige som fyraåring. Efter att dokumentären sänts 2013 berättades flera hundra personliga flyktingberättelser under hashtagen #minflykt i olika sociala medier. Det var vissa av dessa berättelser som lästes upp i går.

–Flyktberättelser är en så viktig del av vår nutidshistoria. Varje dag skapas ny historia genom människor som söker sin tillflykt till Europa och Sverige, säger Sîlan Diljen som nominerades till Stora journalistpriset 2014 för dokumentären, radioprojektet och flyktingberättelserna #minflykt i ett pressmeddelande.

Förutom Anne Ramberg och Sîlan Diljen lästes berättelserna upp av bland andra författaren, psykologen och förintelseöverlevaren Hédi Fried, rikspolischefen och före detta generaldirektören för Migrationsverket Dan Elisasson, barnombudsmannen Fredrik Malmberg samt Europaparlamentarikerna Lars Adaktusson och Jytte Guteland.

Läsningen går att även att höra nästa vecka, onsdagen den 2 mars kl. 11:03 i Sveriges radio P1, på sverigesradio.se och i appen Sveriges radio play.