För andra året i rad tar Advokatsamfundet i sommar plats med en egen programpunkt på scenen under Almedalsveckan i Visby. I år handlar rättegångsspelet om ett fiktivt fall kopplat till blåljussabotage, inspirerat av verkliga händelser.

Rättegångsspelet syftar till att åskådliggöra hur en brottmålsrättegång går till och belysa olika syner på brott och straff. Det ska också visa hur omständigheterna kan balansera på en knivsegg för hur utfallet av domen blir för den enskilde.

Nytt för i år är att domstolens nämndemän utgörs av journalister med särskild inriktning på områden inom rättsväsendet. Efter rättegångsspelet övergår arrangemanget i en modererad debatt, med utgångspunkt i domen.

I rättegångsspelet medverkar bland annat advokaterna Henrik Olsson Lilja och Elisabeth Rohtlieb tillsammans med hovrättsrådet tillika vice ordföranden i Svea hovrätt Mikael Swahn och vice chefsåklagare Anna Svedin.

Som nämndemän medverkar Oisín Cantwell, reporter och krönikör på Aftonbladet, Diamant Salihu, kriminalreporter på SVT, Åsa Erlandsson, granskande reporter på Dagens Nyheter, och Caspar Opitz, Allmänhetens Medieombudsman.

Journalisten Inger Arenander modererar den efterföljande debatten.

Tid och plats: Rättegångsspelet äger rum fredag den 30 juni kl. 10.00 i Sävesalen, Gotlands museum, Strandgatan 14 i Visby. Du kan även se webbsändning live på Youtube alternativt på Almedalsveckan Play. Webbsändningen kan även ses i efterhand på www.advokatsamfundet.se.   

Anmälan till pressansvarig på Sveriges advokatsamfund, Karin Flygare, Karin.Flygare@advokatsamfundet.se. Antalet platser är begränsat.