I dag den 20 juni var första dagen av två för Advokatsamfundets digitala föreläsningar för sommarpraktikanter på advokatbyråer. Praktikanterna erbjöds en närmare inblick i advokatyrket och Advokatsamfundets roll och uppgifter.

Föreläsningarna belyste hur det är att arbeta som advokat, både inom brottmål och affärsjuridik. Därtill gavs en närmare inblick i Advokatsamfundets verksamhet och hur man blir advokat.

Mia Edwall Insulander välkomnade sommarnotarierna.
Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander välkomnade sommarnotarierna.
Foto: Karin Flygare.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander hälsade välkommen. Först ut som föreläsare var advokat Johan Eriksson som tog upp hur det är att arbeta som brottmålsadvokat.

Något som han återkom till var vilket privilegium det är att i rollen som advokat komma nära sina klienter under möten och i samtal och att vara den som för deras talan gentemot staten i rättsprocessen.

Advokat Johan Eriksson.
Advokat Johan Eriksson ville visa att advokatyrket är fantastiskt.
Foto: Karin Flygare.

– Jag vill att sommarnotarierna ska förstå vilket fantastiskt yrke jag har, och vilka möjligheter yrket skänker när det gäller att förstå människan bakom brottet, sa Johan Eriksson.

Programmet innehöll också ett samtal mellan advokat Erica Wiking Häger och Mia Edwall Insulander om hur det är arbeta som advokat inom affärsjuridik.

Advokat Erica Wiking Häger och Mia Edwall Insulander.
Advokat Erica Wiking Häger och Mia Edwall Insulander samtalade om vad det innebär att vara affärsadvokat.
Foto: Karin Flygare.

Erica Wiking Häger tog upp olika karriärvägar inom affärsjuridik, gav exempel på hur arbetet fortskrider med att få fler kvinnor att bli delägare, och betonade att advokater inom affärsjuridik verkligen kommer att behövas framöver med tanke på alla regelverk som ändras.

Hon passade också på att ge några goda råd till sommarnotarierna.

– Ta tillfället i akt under tiden på advokatbyrå, ställ frågor och var nyfiken, och försök förstå vilken kultur och vilka värderingar som präglar byrån, sa Erica Wiking Häger.

Ebba Coghlan och Sofia Rahm.
Ebba Coghlan och Sofia Rahm berättade om Advokatsamfundets verksamhet.
Foto: Karin Flygare. 

Ytterligare en föreläsning gavs av Sofia Rahm och Ebba Coghlan, båda jurister på Advokatsamfundets kansli, om Advokatsamfundets verksamhet och hur man blir advokat.

Under kvällen välkomnas sommarnotarier på en cocktail, och i morgon den 21 juni ges föreläsningarna igen digitalt.

Text: Karin Flygare

Mia Edwall Insulander och Johan Eriksson.
Mia Edwall Insulander och Johan Eriksson.
Foto: Karin Flygare.