Från den 1 januari 2025 är det möjligt för åklagare och misstänkta/tilltalade att åberopa anonyma vittnen i brottmål. Lagstiftningen innebär att vittnen, under vissa särskilt angivna förhållanden, kan höras anonymt, både under en förundersökning och vid huvudförhandling i brottmål.

Med anledning av lagändringen vill Domstolsverket informera om vad som gäller när anonyma vittnen åberopas.

En ansökan om att ett vittne ska höras anonymt måste föregås av en muntlig kontakt med tingsrätten. Vid en sådan kontakt kan sökanden få instruktioner om hur domstolen kan ta emot ansökan. Ansökan får inte under några förhållanden skickas med vanlig post eller e-post (detta oavsett om den är vanlig eller säker).

Uppgifter som kan röja identiteten på det anonyma vittnet är mycket skyddsvärda och omfattas av stark sekretess. Det är också viktigt att den domare som eventuellt senare ska döma i målet inte får ta del av uppgifter som kan röja det anonyma vittnets identitet eftersom det skulle innebär att domaren blir jävig att handlägga brottmålet. Det är därför av yttersta vikt att uppgifter som kan röja det anonyma vittnets identitet inte finns med i de handlingar som ges in i brottmålet där det anonyma vittnet har åberopats som bevisning.

Mer information om de nya reglerna och de rutiner som ska gälla när anonyma vittnen åberopas.

Advokatsamfundet har under hela beredningen av den nya lagen varit starkt kritiskt. Enligt Advokatsamfundet strider det mot grundläggande rättssäkerhetsprinciper att neka den som är tilltalad information om vem som vittnat mot honom eller henne. Samfundet anser dessutom att anonyma vittnen får så lågt bevisvärde i domstolen att lagändringen knappast får några effekter i praktiken. 

Läs Advokatsamfundets remissvar. 

Många andra tunga remissinstanser avstyrkte också förslaget, och även Lagrådet var kritiskt.