Tidningsomslag Advokaten nr 9/2024

Advokatdagarna 2024: Kunskap, gemenskap och engagemang i centrum

Årets advokatdagar bjöd på en lång rad namnkunniga talare från advokatkåren, myndighetsvärlden och domstolarna. Mest känd är nog ändå kvällens gäst vid banketten: Carola, som fick hela Vinterträdgården att dansa.

Läs mer

Mia Edwall Insulander: Bästa ledamöter

Till alla er sextusensjuhundrafemtiotre ledamöter som för tillfället är advokater i Sverige. Det här är en ledare till er för att påminna om vikten av vad vi gör och betydelsen av att hålla samman. Tveka inte att höra av er i stort som smått till Advokatsamfundet – vi behöver veta vad ni tycker, skriver Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Läs mer

Bevistalan: Balansgång när barn ställs inför rätta

Allt fler barn under 15 år ställs inför rätta i en bevistalan. Pedagogiskt viktigt och bra med rättssäkerhet, säger förespråkarna. Men advokater som arbetat med unga lagöverträdare är tveksamma till om barn ska vara i rätten.

Läs mer

Förbud mot allmänna sammankomster kan sporra illvilliga aktörer att agera

Ett utredningsförslag om att polisen ska få ökade möjligheter att helt vägra tillstånd till allmänna sammankomster får hård kritik från remissinstanserna. Enligt Advokatsamfundet strider förslagen mot flera grundläggande demokratiska och rättsstatliga principer.

Läs mer

Krigsbrott i Ukraina: En moralisk skyldighet att lagföra brotten

Före den ryska invasionen 2022 var Jurij Bilous affärsadvokat. Kriget och de massiva ryska krigsbrotten fick honom att byta inriktning. Nu arbetar han heltid med att dokumentera krigsförbrytelser och att försöka upprätta offren för dem.

Läs mer

Gästkrönika: Pionjärerna som banade väg för dagens kvinnliga jurister

Länge har det saknats en övergripande historisk skildring av de kvinnliga juristernas historia. Med boken Besvärliga fruntimmer! Sveriges första kvinnliga jurister hoppas Elsa Trolle Önnerfors kunna fylla den luckan.

Läs mer

Praktisk juridik: Vi kan rädda liv – om vi blir bättre på att bedöma och hantera risk för våld

Att bedöma risken för att en person som utsätts för hot och trakasserier i form av stalkning också ska utsättas för fysiskt våld enbart utifrån erfarenhet och känsla ger ett sämre resultat än att singla slant. Därför behövs evidensbaserade metoder, som forskning visar minskar risken för våld – och räddar liv, skriver Susanne Strand, professor i kriminologi vid Örebro universitet.

Läs mer

Kostsamt etikbrott att inte svara disciplinnämnden

Att inte komma in med yttranden när disciplinnämnden begär det försvårar eller omöjliggör nämndens tillsynsarbete. Förutom att advokaten åsidosätter sina plikter genom att inte svara kan det också bli kostsamt, särskilt sedan nivåerna på straff­avgifterna höjdes.

Läs mer