Advokatsamfundets journalistpris delades ut vid samfundets fullmäktigemöte i dag torsdagen den 13 juni. Årets pristagare är DN-journalisten Josefin Sköld, som har gjort flera undersökande reportage som har väckt stor uppmärksamhet. Hennes journalistik gör verklig skillnad. Lex Lilla hjärtat är kanske det allra tydligaste exemplet.
Josefin Sköld tog emot Advokatsamfundets journalistpris i samband med samfundets fullmäktigemöte i Centralposthuset i Stockholm.
Foto: Tom Knutson
Berättelsen om den familjehemsplacerade flickan som kallades Lilla hjärtat, som dog efter att hon flyttat tillbaka till sina biologiska föräldrar, berörde många på djupet. Tragedin ledde så småningom till ny lagstiftning, lex Lilla hjärtat. För Josefin Skölds del gav arbetet med reportaget nya insikter.
– För mig, liksom för många läsare, var det nytt att svensk lagstiftning så starkt strävar efter att barn och föräldrar ska återförenas. Att lagen utgår från att det bästa för ett barn är att vara med sina biologiska föräldrar. Det var intressant att skildra hur det kan drabba ett litet barn, säger Josefin Sköld.
Den röda tråden i Josefin Skölds val av ämnen är sociala frågor och personer som saknar en egen röst i samhällsdebatten. Hon säger själv att hon letar efter ämnen ”som känns”, som kan ifrågasätta en samhällsstruktur, eller blotta ett systemfel.
Vad driver dig att ta dig an de här frågorna?
– Jag tycker att de är viktiga. Och jag tycker att journalistiken ännu oftare kan ta in barn och unga. Att man inte ska vara rädd för att göra det, även om det är svårt och komplicerat, säger hon.
– Ett gräv kan också handla om skola, förskola, den sociala samhällsvården eller äldrevården. Jag tycker att det är väldigt bra att fler journalister gräver i den här typen av ämnen.
För egen del har Josefin Sköld inga planer på att byta inriktning.
– Jag ser priset som en uppmuntran att fortsätta granska de frågor jag har gjort tidigare. Som en motivation.
Om pristagaren
Josefin Sköld har som undersökande reporter på Dagens Nyheter bland annat avslöjat stora brister i rättssäkerheten kring barn, som i fallet Lilla hjärtat. År 2020 nominerades hon till Stora Journalistpriset i kategorin Årets avslöjande. Tillsammans med DN-kollegorna Patrik Lundberg och Alexander Mahmoud fick hon 2021 Stora Journalistpriset i samma kategori för reportageserien Barn till varje pris, om barn som har stulits från sina biologiska föräldrar genom internationella adoptioner till Sverige. Josefin Sköld har flera gånger nominerats till priset Guldspaden för sin undersökande journalistik.
Om Advokatsamfundets journalistpris
Advokatsamfundets journalistpris delas ut sedan 1987. Priset ges till en journalist som på ett sakligt, engagerat och skickligt sätt har behandlat förhållanden inom rättsväsendets och rättssäkerhetens område. Prissumman är 50 000 kronor.
I Advokatsamfundets journalistpriskommitté ingår justitiekansler Mari Heidenborg, advokat Viktor Banke och journalisten Niklas Orrenius.
Journalistpriskommitténs motivering
”Lilla Hjärtat som inte fick fylla fyra. Adopterade barn som stulits. Somalisvenska Norrköpingsbarn som försvinner under sommarlovet. Västsvenska kvinnor vars livmödrar opereras bort. Och nu senast, LVU-skandalerna i Älvsbyn och Gällivare, där lokalpolitiker tycks ha satt föräldrars intressen framför barnens – och underblåst den internationella LVU-påverkanskampanjen mot Sverige. En röd tråd i dessa samhällsviktiga avslöjanden: Reportern Josefin Sköld. Med varmt hjärta och kallt huvud ger hon sig ut på minfält där många andra journalister tvekar att röra sig. Hon granskar komplexa fall där sanningen inte alltid är vad den först ser ut att vara, i ärenden där passivitet, inkompetens och systemfel drabbar utsatta människor hårt. Josefin Skölds journalistik gör skillnad. Den nya lagstiftning som kallas lex Lilla Hjärtat är bara ett av flera exempel på det.”