Presidenter och regeringschefer i nio EU-länder, anförda av Danmark och Italien, publicerade den 22 maj ett öppet brev där de ifrågasätter Europadomstolens tolkningar av Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.
I brevet argumenterar de nio ländernas ledare för att de lättare vill kunna utvisa ”kriminella utländska medborgare” och hävdar att Europadomstolens tillämpning av konventionens bestämmelser har inskränkt ländernas förmåga att fatta politiska beslut.
Brevet är undertecknat av regeringscheferna i av, Belgien, Danmark, Estland, Italien, Lettland, Polen, Tjeckien och Österrike samt presidenten i Litauen.
Igår, den 4 juni, bemötte Rådet för advokatorganisationerna i Europa, CCBE, brevet. CCBE uttrycker i sitt uttalande ett starkt stöd för domstolarna, både nationella och internationella, och betonar att oberoende domstolar är helt grundläggande för att garantera rättssäkerheten i Europas länder.
I uttalandet skriver CCBE bland annat: ”Det är regeringarnas befogenhet att utarbeta, ändra och komma överens om internationella rättsliga instrument som Europakonventionen, men det är de oberoende domstolarnas – både nationella och internationella – exklusiva roll att tolka och tillämpa dessa regler i enskilda fall utan inblandning. Denna maktdelning är avgörande för rättsstaten. Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna har, i enlighet med artiklarna 19 och 32 i Europakonventionen, mandatet att säkerställa en enhetlig och auktoritativ tolkning av Europakonventionen bland alla som anslutit sig till den”.
Konventionssystemet är enligt CCBE flexibelt och hindrar inte staterna från att hantera allvarliga utmaningar som brott, migration och terrorism, förutsatt att åtgärderna inte strider mot individens fundamentala rättigheter. Europakonventionens skydd av mänskliga rättigheter gäller dock för alla människor och dessa rättigheter ska inte ska påverkas av politiska eller demografiska förändringar.
Medlemsstaternas oro för säkerhet är legitim, skriver CCBE, men understryker samtidigt att restriktioner av individuella rättigheter måste vara lagligt grundade och proportionerliga enligt Europakonventionen.
Slutligen understryker CCBE vikten av att respektera rättsväsendets oberoende. Ett oberoende rättsväsende är, enligt CCBE, inte ett hinder för demokratisk debatt, utan en garanti för rättssäkerhet och trovärdighet i de europeiska rättssystemen.
Även Europarådets generalsekreterare Alain Berset reagerade snabbt och publicerade ett tydligt svar till ländernas ledare på Europarådets webbplats den 24 maj.
Berset betonade att Europadomstolen inte är ett externt organ, utan Europarådets rättsliga instans som har skapats genom beslut av Europarådets medlemsstater, och som styrs av en konvention som alla 46 medlemsstater frivilligt har ratificerat.
Han underströk att domstolen har till uppgift att skydda de rättigheter och värden som Europarådets medlemmar har förbundit sig att försvara och att respekten för domstolens oberoende och opartiskhet är en grundval för medlemsstaterna.
Sveriges advokatsamfund är medlem i CCBE.