Advokatsamfundet har idag, den 14 maj, lämnat sitt svar på remissen av betänkandet Straffbarhetsåldern (SOU 2025:11). Planerna på sänkt straffbarhetsålder för vissa brott och andra insatser mot barn som begår brott får i yttrandet hård kritik från samfundet, som avstyrker samtliga förslag.
Advokatsamfundet pekar i remissvaret på att det under de senaste åren genomförts ett stort antal lagstiftningsåtgärder i syfte att motverka allvarliga brott, särskilt brottslighet med kopplingar till kriminella nätverk. Lagändringarna har genomförts i snabb takt, utan möjlighet att utvärdera vilka eventuella konsekvenser som de kan innebära.
Samfundet har i samtliga fall riktat kritik mot dessa snabba lagändringar och även särskilt framhållit att unga människor bör särbehandlas i straffrättsligt hänseende, bland annat på grund av att unga människor har en outvecklad ansvarsförmåga och dessutom en större känslighet för straff och sanktioner.
Advokatsamfundet skriver om förslagen att de ”innebär radikala förändringar för våra barn och unga i samhället. En sänkt straffbarhetsålder, till 14 års ålder för allvarliga brott, är ett stort avsteg från den princip som har gällt i över 150 år”. Det lyfts också fram att samtliga experter i utredningen avstyrkt förslaget.
Kritiken sammanfattas: ”Samtliga förslag synes vara politiskt motiverade och bygga på en hårdare retorik om brott och straff, snarare än på forskning och beprövad erfarenhet. De syftar till att ge en bild av handlingskraft, utan att det finns tydliga belägg för dess effekt.
Sammanfattningsvis går den stora kritiken ut på att lagändringarna riskerar att leda till mer skada än nytta, genom att prioritera lagföring och hårdare straff, framför rehabilitering och förebyggande åtgärder.”
Advokatsamfundet lyfter i sitt remissvar också fram att förslagen innebär en rad risker, bland annat ökad återfallsrisk bland unga som döms, att den grova brottsligheten trycks nedåt i åldrarna och att sociala och ekonomiska orättvisor förstärks.