Brittiska Solicitors Regulation Authority, SRA, har nu, för första gången, godkänt så kallad ABS som innebär en sammanslagning mellan advokatbyrå och andra företag. Det rapporterar brittiska webbtidningen Law Society Gazette.

Det är Advokatbyrån Irwin Mitchell som slagit sig ihop med bland annat inkassoföretaget Ascent Collections Ltd och bolaget Coris UK Ltd som erbjuder hjälp med att hantera försäkringskrav. Sammanslagningen görs under ett gemensamt moderbolag, IMCO Holdings Ltd. SRA har också godkänt en Glyn Barker, tidigare vice VD för PricewaterhouseCoopers i Storbritannien, som styrelseordförande i moderbolaget.

Irwin Mitchell är en av Storbritanniens största advokatbyråer, med över 2200 anställda. Det nya företaget har beviljats sammanlagt fem licenser från SRA, för en rad olika verksamheter.

Möjligheten för advokatbyråer att gå samman med icke-advokater är en följd av Legal Services Act från 2007, en lag som kom till för att liberalisera och öppna den brittiska juridiska branschen. Irwin Mitchell är den nittonde advokatbyrån som får tillstånd från SRA att bedriva sin verksamhet med en så kallad alternativ affärsstruktur (ABS).

Läs mer!