Sten Heckscher, före detta statsråd, statssekreterare, rikspolischef, kammarrättspresident, utredare samt justitieråd och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen, fyllde 70 år under sommaren. Igår, den 23 augusti, firades han av vännerna inom advokatkåren och rättsväsendet, när dessa överlämnade en vänbok till Heckscher.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg och Sten Heckscher.
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg beskrev Sten Heckscher som en sann advokatvän.

I vänboken medverkar 37 vänner och före detta kolleger till Sten Heckscher. De flesta av författarna fanns också på plats i Advokatsamfundets styrelserum för att lämna över boken.

Laila Freivalds talade till Sten Heckscher.
Laila Freivalds talade till Sten Heckscher.

Förre hovrättspresidenten Johan Hirschfeldt inledde kvällen med att diskutera ett konstitutionellt problem som engagerat Sten Heckscher, nämligen förhållandet mellan regeringens rätt att styra över statens verksamhet och myndigheternas självständighet.

Efter Hirschfeldt talade före detta statsrådskollegan Laila Freivalds till Sten. Hon berättade om deras gemensamma historia, om Heckschers skickliga ledarskap för olika verksamheter och om hans ständiga sökande efter nya uppgifter och utmaningar.

Sten Heckscher och Thomas Rolén.
Sten Heckscher och Thomas Rolén.

Vänboken överlämnades sedan av kammarrättspresidenten Thomas Rolén, som betonade att Sten Heckscher inte bara är en god ledare och en skicklig jurist, utan också en god vän och en snäll människa.

Sten Heckscher med vänboken.
Sten Heckscher med vänboken.

– Jag är hedrad och rörd, men framför allt väldigt glad, sa Sten Heckscher när han mottog sitt exemplar av boken, inbunden i skinnband.