Den saudiska människorättsjuristen Walid Sami Abu al-Khayr får inte komma till Sverige för att ta emot Olof Palme-priset för 2012. Priset delas ut i Stockholm i dag, fredag den 25 januari.

Myndigheterna i Saudiarabien gav Walid Abu al-Khayr utreseförbud i mars 2012, och tillät honom inte heller att nu resa ut ur landet till prisceremonin – han stoppades på flygplatsen. Hans hustru Samar Badawi, som också är människorättsaktivist, fick flyga ensam till Stockholm för att ta emot priset.

Saudiarabien anklagar Walid Abu al-Khayr för att han skulle ha uttalat sig med avsikt att skada Saudiarabiens rykte, kränkt landets rättsväsende genom att samverka med utländska organisationer som Human Rights Watch och medier som Financial Times, och uppmuntrat människor att protestera.

Walid Abu al-Khayr får priset för sitt försvar för mänskliga och medborgerliga rättigheter för män och kvinnor i Saudiarabien. Enligt motiveringen har han verkat för att bidra till ett rättssäkert och modernt samhälle. Han har startat webbplatsen Monitor of Human Rights in Saudi Arabia och använder Facebook för att publicera nyheter om mänskliga rättigheter.

Den tunisiska advokaten Radhia Nasraoui delar priset med Walid Abu al-Khayr. Hon har försvarat mänskliga rättigheter i Tunisien i mer än trettio år, och har särskilt inriktat sig mot tortyr och straffrihet. Radhia Nasraoui är medgrundare till Kommittén för kamp mot tortyr i Tunisien (ALTT).