Samir Abu Eid. Foto: Carl-Johan Söder
Samir Abu Eid. Foto: Carl-Johan Söder

Advokatsamfundets journalistpris 2013 delas ut vid Advokatsamfundets fullmäktigemöte den 14 juni till Sveriges televisions korrespondent i Mellanöstern och Nordafrika, Samir Abu Eid. Enligt priskommitténs motivering får han priset för att han på ett ”sakligt, engagerande och skickligt sätt rapporterar om upproren och de politiska omvälvningarna i Norra Afrika och Mellanöstern. Samir Abu Eids intervjuer med människor vars liv påverkas av de dramatiska händelserna engagerar och bidrar till en djupare förståelse av skeendet. Hans bevakning understryker betydelsen av internationell rätt och mänskliga rättigheter, liksom vikten av att upprätthålla rättsstatliga principer”.

Samir Abu Eid började som korrespondent i regionen 2010, och har på nära håll kunnat följa och rapportera om såväl den växande demokratirörelsen i Nordafrika och Mellanöstern som kriget i Syrien.

– Det är en tuff miljö att arbeta i, men priset gör att jag känner mig ännu mer motiverad, eftersom det visar hur viktigt mitt arbete är, säger pristagaren.

Samir Abu Eid är född i Östergötland, men har palestinsk bakgrund och talar arabiska. Det underlättar arbetet.

– Kunskapen om språket, kulturen och religionen är viktig för att kunna ta de enskilda människornas perspektiv, säger han.

Att priset kommer just från Advokatsamfundet gör Samir Abu Eid extra glad.

– Jag träffar en hel del advokater i de länder jag bevakar. Många av dem är verkliga hjältar som står upp för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet och försvarar fattiga människor som råkar illa ut, säger han.

Advokatsamfundets journalistpris delas ut sedan 1987. Det instiftades i samband med Advokatsamfundets 100-årsjubileum. Priset ges till en journalist som på ett sakligt, engagerande och skickligt sätt har behandlat förhållanden inom rättsväsendets och rättssäkerhetens område. Prissumman är 25 000 kronor.

I Advokatsamfundets journalistpriskommitté ingår advokat Tomas Nilsson (ordförande), justitierådet Stefan Lindskog samt journalisten och tidigare journalistpristagaren Annika Ström Melin.