Polisen i Zimbabwe grep i söndags, den 17 mars, landets mest framstående människorättsadvokat, Beatrice Mtetwa, samt fyra högre tjänstemän från premiärminister Morgan Tsvangirais Mugabefientliga parti, Rörelsen för demokratisk förändring, MDC. Detta bara en dag efter att nationen röstade i en folkomröstning om en ny författning som kräver mer skydd mot brott mot mänskliga rättigheter. Genom att inte släppa Beatrice Mtetwa trotsar den zimbabwiska polisen dessutom en order från High Court.

Beatrice Mtetwa anklagas för att ha hindrat och satt rättvisan ur spel när hon på söndagen anlände till en adress i huvudstaden Harare där polisen genomsökte ett kontor som används av Thabani Mpofu. Mpofu, som är Tsvangirais högste juridiske rådgivare, anklagas för att ha inkräktat på polisens område genom att sammanställa dokumentation om ospecificerade brott.

I går den 20 mars rapporterade BBC New att en zimbabwisk domstol har vägrat borgen för Beatrice Mtetwa eftersom hon innebär en flyktrisk. Borgen nekades även de fyra tjänstemännen från MDC.