Pu Zhiqiang anklagas för att ha ”startat gräl och provocerat fram problem” samt för att ”ha uppmanat till hat på grund av etniskt ursprung” – främst genom kommentar på Sina Weibo, den kinesiska motsvarigheten till Twitter, rapporterar Amnesty International. Pu Zhiqiang, som ställdes in för rätta fredagen den 15 maj, riskerar att dömas till tio års fängelse.

–Anklagelserna mot Pu Zhiqiang är ännu ett fall av politiskt motiverad förföljelse. Chansen att han får en rättvis rättegång är nästan obefintlig, säger William Nee, Kinaforskare på Amnesty International och tillägger:

–Han har inte gjort något annat än att kommentera aktuella frågor i sociala medier. Det är uppenbart att den kinesiska regeringen kränker hans yttrandefrihet och försöker tysta en oberoende röst.

Pu Zhiqiang, som bland annat har företrätt konstnären Ai Weiwei, greps den 6 maj förra året när han deltog vid ett seminarium, som efterlyste en utredning av massakern på Himmelska fridens torg 1989. Amnesty International kräver att alla anklagelser mot Pu Zhiqiang dras tillbaka och att han omedelbart friges.