Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Kurdisk advokatordförande mördades i Turkiet

Tahir Elçi sköts till döds på öppen gata i Diyarbakır.

Den kurdiske advokaten och människorättsaktivisten Tahir Elçi, ordförande i Diyarbakırs advokatsamfund, mördades den 28 november. Advokat Tahir Elçi sköts till döds av oidentifierade gärningsmän omedelbart efter att han hade gjort ett uttalande till pressen utanför Şeyh Matar-moskén i Diyarbakır, där han krävde ett stopp för väpnade konflikter och polisoperationer i bostadsområden.

Tahir Elçi gjorde uttalandet intill den ”fyrbenta minareten” vid Schejk Matar-moskén i stadsdelen Sur, som hade skadats av automateld vid en sammanstötning mellan polis och beväpnade grupper några dagar tidigare.

Sveriges advokatsamfunds generalsekreterare Anne Ramberg säger i en kommentar:

– Att en advokat och en ordförande för advokater i Turkiet kallblodigt skjuts ner på öppen gata i samband med en fredlig demonstration i rättsstatens intresse är skakande. Hans brott var att kritisera terrorlagarna. Något som alla advokater i och utanför Turkiet bör göra.

Sveriges advokatsamfund har sänt kondoleansbrev till Diyarbakırs advokatsamfund och till De turkiska advokatsamfundens förbund.

Sveriges advokatsamfunds kondoleansbrev till Diyarbakırs advokatsamfund

Sveriges advokatsamfunds kondoleansbrev till De turkiska advokatsamfundens förbund