Advokatsamfunden i de fem nordiska länderna har i dag gemensamt uttalat sitt stöd för den nyligen antagna konventionen om skydd för advokatyrket. Samfunden uppmanar också sina respektive regeringar och folkvalda att genom att underteckna konventionen värna rättsstaten och de mänskliga rättigheterna. 

Uttalandet lyder i översättning till svenska:

Gemensamt nordiskt uttalande om konventionen om skydd för advokatyrket

Den 13 maj kommer den första internationella konventionen någonsin som syftar till att skydda advokatyrket att undertecknas. Detta innebär att vi är ett steg närmare ett Europa där allas möjligheter att försvara sina rättigheter, få tillgång till rättvisa och ha förtroende för rättssystemet kan stärkas för framtida generationer.

Advokater spelar en avgörande roll i samhället. De hjälper människor att försvara sina rättigheter, få tillgång till rättvisa och upprätthålla rättvisa processer. Trots detta utsätts många advokater runt om i världen för hot, trakasserier och otillbörlig inblandning enbart för att de utför sitt arbete. Utan advokater som kan arbeta självständigt och tryggt är allas tillgång till rättvisa hotad. Denna konvention syftar till att skydda advokater så att de kan fortsätta sitt viktiga arbete – till gagn för hela samhället.

Vi uppmanar därför regeringarna och de folkvalda representanterna i våra respektive länder att stå i solidaritet med de nordiska advokatsamfunden och att värna rättsstatens principer och skyddet för de mänskliga rättigheterna genom att aktivt verka för att Europarådets konvention om skydd för advokatyrket undertecknas.

Konventionen fastställer tydliga regler för att säkerställa att advokater kan utföra sina uppdrag utan rädsla eller begränsningar, såsom:

  • Privat och konfidentiell juridisk rådgivning. Advokater kommer att kunna träffa och kommunicera med sina klienter privat och under full sekretess, utan risk för övervakning eller exponering. Detta garanterar att alla kan söka juridisk rådgivning tryggt och utan rädsla för repressalier från staten eller andra aktörer.
  • Säkerhet för advokater. Konventionen syftar till att skydda advokater från trakasserier, hot och/eller angrepp kopplade till deras yrkesutövning. Den garanterar också att advokater får juridiskt stöd om deras egna rättigheter kränks.
  • Rättvis representation. Advokater ska ha rätt att effektivt företräda sina klienter i alla förfaranden, inklusive möjligheten att ifrågasätta opartiskhet när det behövs. Detta säkerställer rättvisa rättegångar för alla.
  • Ett självständigt yrke. Konventionen säkerställer att advokater kan ansluta sig till och verka inom självständiga yrkesorganisationer, fria från statlig inblandning. Dessa organisationer är avgörande för att upprätthålla yrkesetiska normer och allmänhetens förtroende för rättsväsendet. De bidrar också till att säkerställa kvaliteten på den juridiska rådgivning och det biträde som ges till alla.
  • Likvärdig tillgång till yrket. Antagning till advokatyrket ska vara rättvis och baseras på tydliga och transparenta kriterier. Detta säkerställer att kvalificerade personer kan bli advokater och att beslut som rör deras yrkeskarriärer fattas rättvist och kan överklagas.

Denna konvention handlar om allas rätt till rättvis och oberoende juridisk representation. Den skyddar individens möjlighet att försvara sina rättigheter, få tillgång till rättvisa och känna förtroende för rättssystemet. Den säkerställer att advokater kan arbeta utan rädsla och att de kan fokusera på att skydda både enskilda individer, organisationer och rättsstaten.

Europarådets konvention om skydd för advokatyrket är ett avgörande verktyg för att försvara demokrati, rättvisa och mänskliga rättigheter. När advokater är trygga och självständiga gynnas hela samhället. Konventionen är ett åtagande för att garantera tillgång till rättvisa för alla och för att bevara rättsstaten för kommande generationer.

Sveriges advokatsamfund
Det Danske Advokatsamfund
Finlands Advokater
Lögmannafélag Íslands [Islands advokatsamfund]
Den Norske Advokatforening

Till uttalandet på engelska

Läs mer om konventionen