Domstolsverket har nu redovisat sin utvärdering av taxan i så kallade förordnandemål. Taxan infördes 2023. Enligt Domstolsverket har taxereformen gett önskade effekter och tillämpningen av de nya reglerna har fungerat väl. På ett område behövs dock förtydliganden, nämligen i fråga om hur förhörstiden ska definieras.
Förordnandemål är mål där det förordnats rättsliga biträden, men sedan aldrig väcks åtal. Enligt de nya reglerna får försvarare och målsägandebiträden i sådana mål numera ersättning enligt en taxa, i stället för, som tidigare, enligt kostnadsräkning. Taxan är baserad på längden på de förhör som har hållits. Målen med reformen var att öka domstolarnas kontroll över kostnaderna för rättsliga biträden.
Domstolsverkets utvärdering visar att den genomsnittliga ersättningen i förordnandemål sjunkit sedan taxan infördes. Nedgången kan ha flera olika orsaker, konstaterar Domstolsverket, som samtidigt anser att taxan rimligen får antas ha haft en viss kostnadsdämpande effekt.
Domstolarna beskriver taxan som enkel att tillämpa, och införandet anses ha underlättat hanteringen av ersättningsanspråken. Advokatsamfundet har framfört att förordnandetaxan fungerar acceptabelt, men att det fortfarande finns behov av justeringar.
Ett område, där samtliga aktörer i rättsprocessen pekat på problem, är definitionen av förhörstid. Här går tillämpningen isär. Detta skapar problem för försvarare och målsägandebiträden, eftersom taxan baseras just på förhörstiden. Domstolsverket konstaterar att det är viktigt att det finns en enhetlig definition och en enhetlig tillämpning av när ett förhör börjar och slutar. ”Domstolsverket tar därför gärna emot förslag till reviderad lydelse och kommer också att följa rättsutvecklingen i detta avseende”, skriver man i utvärderingen.
Taxan i förordnandemål infördes i juni 2023, trots hård kritik från Advokatsamfundet. Samfundet pekade bland annat på att förhörstiden är en dålig måttstock när skälig ersättning för försvarare och målsägandebiträden ska bestämmas. Många gånger saknas det nämligen ett samband mellan förhörstid och det arbete som krävts för att tillvarata klientens intressen enligt de advokatetiska reglerna.
Advokatsamfundets egen utvärdering som presenterades i april 2024 lyfte fram ytterligare problem. Flera advokater ansåg att förordnandetaxan är mindre lämplig i vissa måltyper, exempelvis i ungdomsmål eller i mål som rör våld i nära relationer. En viktig anledning är att sådana mål ofta fordrar ett omfattande kurativt arbete. Den mest återkommande anmärkningen, som ett stort antal advokater lyfte, rörde dock just förhörstiderna och hur dessa räknades.