Regeringen beslutade i förra veckan om en proposition med förslag om ändringar i lagen om belastningsregister. Förslaget syftar till att begränsa de konsekvenser som en registrering i belastningsregistret kan medföra för unga lagöverträdare.
För en ung person som gjort sig skyldig till brott kan registreringen i belastningsregistret få långtgående konsekvenser. Det kan gälla möjligheterna till utlandsstudier, att beviljas körkort och få vissa anställningar. Sådana konsekvenser är särskilt kännbara för unga eftersom de befinner sig i en tidpunkt i livet då de ska skapa grunden för sina framtida liv.
Förslaget innebär att vissa uppgifter i belastningsregistret ska gallras ur registret fem år efter domen eller beslutet, i stället för som i dag tio år, om uppgiften avser en person som var under 18 år vid tidpunkten för brottet eller brotten. Detta gäller uppgifter om skyddstillsyn, villkorlig dom, ungdomsvård, överlämnande till vård enligt lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall, ungdomstjänst och om att någon har förklarats fri från påföljd för ett brott begånget under påverkan av en allvarlig psykisk störning.
Enligt förslaget ska de nya bestämmelserna tillämpas även på uppgifter som har registrerats i belastningsregistret före ikraftträdandet.
Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2010.
Advokatsamfundet var positivt till förslagen när de presenterades. I sitt remissvar skrev samfundet bland annat att: "En förkortad gallringsfrist ökar på sätt som anges i promemorian förutsättningarna att döma till för den enskilde lämpligaste påföljden och underlättar dessutom den unges anpassning till samhället."
Läs Advokatsamfundets remissvar!