Advokaten 1/2015 omslag

Trovärdighet – ett svårfångat och livsviktigt begrepp inom migrationsrätten

Varje år kommer tiotusentals människor till Sverige för att söka asyl. De kan berätta hemska historier för att motivera sitt behov av skydd. Ofta är just de asylsökandes egna berättelser de enda uppgifter som finns. I brist på skriftliga bevis kommer mycket av bedömningen att hänga på en sak: hur trovärdiga är de uppgifter som den asylsökande lägger fram?

Men hur bedömer man trovärdighet utan att fastna i egna värderingar och erfarenheter? Advokaten har talat med advokater, forskare och andra insatta som alla kan peka på stora svårigheter och problem i de livsavgörande trovärdighetsbedömningarna – men också på ett stort utvecklingsarbete som pågår inom området.

Läs mer

En nyårsvädjan till våra politiker – ”Öppnen Edra sinnen”

Liksom Karl Oskar och Kristina har de som övervunnit farorna och förödmjukelserna verksamt bidragit till att bygga upp de samhällen de anlänt till. Det gäller USA och det gäller Sverige. Kära politiker – låt därför inte populismens, dumhetens och historielöshetens spöken ta över, vädjar Anne Ramberg i sin ledare.

Läs mer

B'Tselem mottog Stockholm Human Rights Award

Den israeliska människorättsorganisationen B'Tselem tog emot Stockholm Human Rights Award i Berwaldhallen i Stockholm den 25 november.

Läs mer

FATCA-avtalet: Bibehållet skydd för advokaters klientmedelskonton

Även när FATCA genomförs står tystnadsplikten fast när det gäller advokaters klientmedelskonton.

Läs mer