Morgan Johansson och Anne Ramberg.
Justitieminister Morgan Johansson och Anne Ramberg.

Närmare 350 personer från advokatkåren, rättsväsendet, förvaltningen, politiken, akademien och medierna samlades idag den 26 augusti i Advokatsamfundets hus och trädgård på Laboratoriegatan. I centrum för firandet stod generalsekreterare Anne Ramberg som fyllde år, och dessutom passade på att tacka för sig innan hon lämnar posten i slutet av veckan.

Bland gästerna fanns inrikesminister Mikael Damberg, justitieminister Morgan Johansson, förre undergeneralsekreteraren och rättschefen i FN ambassadör Hans Corell, hovrättspresidenten Anders Perklev och två tidigare justitieministrar, Thomas Bodström och Beatrice Ask. En hel rad av tidigare ordförande i Advokatsamfundet fanns också på plats för att fira Anne Ramberg.

Hans Corell och Lennart Aspegren.
Tidigare undergeneralsekreteraren i FN Lennart Aspegren och tidigare undergeneralsekreteraren Hans Corell.

Vid mottagningen överräckte Mika Ilveskero, justitieråd i Finlands högsta domstol och tidigare ordförande i Finlands advokatförbund, Finlands högsta domstols medalj till Anne Ramberg ”som bevis på högaktning för det mångåriga arbete hon utfört för det nordiska advokatväsendet och de internationella mänskliga rättigheterna”.

Finlands_hogsta_domstols_medalj_375.jpg
Finlands högsta domstols medalj. Medaljen instiftades vid Högsta domstolens 100-årsjubileum 2018 och kan överräckas i eller utanför Finland i situationer med anknytning till Högsta domstolens verksamhet till myndigheter, sammanslutningar och personer som bevis på tacksamhet eller högaktning.

Advokat Claes Borgström berömde i ett kort tal Anne Ramberg för hennes insats under de gångna åren.

– Jag ska inte säga att du satt advokaterna på kartan, för där fanns vi förut, men du har lyft fram en sida av advokatrollen som inte alltid kommer fram: advokatens ansvar för rättssamhället som helhet. Det har du fått fram med ditt starka rättspatos, sa han bland annat.

Claes Borgström.
Advokat Claes Borgström.

Claes Borgström konstaterade att han och generalsekreteraren inte alltid haft precis samma uppfattning om allt, men att de gått vidare i den sydafrikanska ärkebiskopen Desmond Tutus anda av försoning.  Han avslutade med ett citat från en av Anne Rambergs ledare i tidskriften Advokaten nr 8 2018, om advokaternas ansvar som världsmedborgare, och avslutade med ett varmt tack till Anne Ramberg för hennes insats.

Minglande människor på Advokatsamfundet gård.
Sommarvärme när hundratals gäster firade Anne Ramberg.

Tidigare under måndagen avtäcktes ett porträtt av Anne Ramberg, målat av konstnären Bo Larsson. Porträttet av Ramberg och hennes hund Myra kan från och med idag beskådas över öppna spisen i Advokatsamfundets reception.

Anne Ramberg går i pension på fredag efter närmare 20 år som generalsekreterare. Hon efterträds av advokat Mia Edwall Insulander.  

Porträttet av Anne Ramberg med hunden Myra.
Porträttet av Anne Ramberg med hunden Myra.

Anne Ramberg och Bo Larsson.
Anne Ramberg och konstnären Bo Larsson vid avtäckningen av tavlan på kansliet.

Mikael Damberg och Anne Ramberg
Inrikesminister Mikael Damberg och Anne Ramberg.

En hel rad tidigare ordförande i Advokatsamfundet.
En hel rad tidigare och en sittande ordförande i Advokatsamfundet samlade vid huset. Övre raden fr. vänster: Tomas Nilsson, Leif Ljungholm, Stefan Lindskog, Claes Zettermarck. Nedre raden fr. vänster: Axel Calissendorff, Bengt Ljungqvist, Christer Danielsson och Sven Unger.
På plats – fast inte med på bilden – var också Advokatsamfundets två tidigare ordförande Elisabet Fura och Bengt Ivarsson. Därmed deltog alla Advokatsamfundets ordförande under de senaste 30 åren i firandet.

Mia Edwall Insulander och Bo Ahlenius.
Tillträdande generalsekreteraren advokat Mia Edwall Insulander och advokat Bo Ahlenius.

Christer Danielsson och Lena Blixt.
Advokatsamfundets ordförande Christer Danielsson och hovrättsrådet och tidigare advokaten Lena Blixt.

Thomas Bodström och Oisín Cantwell.
Tidigare justitieministern, advokaten Thomas Bodström och journalisten och mottagaren av Advokatsamfundets journalistpris Oisín Cantwell.

Elisabeth Fura, Johan Munck och Beatrice Ask.
Elisabeth Fura, tidigare domare i Europadomstolen och tidigare ordförande i Advokatsamfundet, tidigare justitierådet och ordföranden i HD Johan Munck och tidigare justitieministern Beatrice Ask.