Thomas Bodström, Anne Ramberg och Beatrice Ask på Svensk juriststämma

Thomas Bodström, Anne Ramberg och Beatrice Ask på Svenk juriststämma.

Det blev närmast fullt i den största salen på Svensk juriststämman när Advokatsamfundet inbjöd till en rättspolitisk debatt mellan justitieminister Beatrice Ask (M) och justitieutskottets ordförande Thomas Bodström (S).

Enigheten är stor bland de politiska partierna om anslagen till rättsväsendet, konstaterade moderatorn, Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. Är det egentligen någon skillnad mellan partierna, undrade hon.

Debatten visade i alla fall på vissa skillnader, om än främst i organisatoriska frågor. Thomas Bodström förordade bland annat en sammanslagning av landets polismyndigheter, medan Beatrice Ask i första hand ville prioritera verksamheten inom polismyndigheterna. Mycket var dock justitieministern och Thomas Bodström eniga om, som att man bör behålla Ekobrottsmyndigheten och att det behövs tidiga insatser för att stoppa och motverka ungas brottslighet. Ingen av de båda var heller beredd att lova någon förändring av beräkningen av timkostnadsnormen, som styr ersättningen till advokater och jurister med skattefinansierade uppdrag.

Efter debatten arrangerade Advokatsamfundet också seminarier om reformen En modernare rättegång och om advokatetik. På eftermiddagen medverkade generalsekreteraren också vid Hildas seminarium.

Ungefär 600 personer deltar i årets juriststämma, som pågår idag och imorgon.
 
Läs mer om årets Juriststämma i kommande nummer av tidskriften Advokaten (nr 2)