Den 20 januari inleds rättegången mot den vietnamesiske advokaten Le Cong Dinh. Åtalet mot Dinh gäller ”försök att störta regeringen”, ett brott som kan leda till dödsstraff.

Rådet för advokatsamfunden i EU, CCBE, har protesterat mot behandlingen av advokat Dinh. Representanter för flera olika organisationer för mänskliga rättigheter, däribland International Bar Association, IBA, och Internationella juriskommissionen har nu begärt att få delta vid rättegången som observatörer, men fått nej till sin begäran. Istället kommer de nu att finnas på plats utanför domstolen.

Även olika stater har begärt att få skicka observatörer, bland andra Danmark. Det är ännu inte klart om diplomater kommer att släppas in i rättssalen.

Le Cong Dinh, en av Vietnams ledande människorättsadvokater, greps i mitten av juni av vietnamesisk polis. Dinh anklagades för att ha skrivit en ny konstitution för landet, i syfte att ersätta den nuvarande. Sedan dess har han hållits i förvar. Det är oklart om han haft möjlighet att konsultera advokat för att förbereda sig inför rättegången.