De mexikanska advokaterna David Peña Rodríguez och Karla Micheel Salas Ramírez får den europeiska advokatorganisationen CCBE:s människorättspris för 2010.

David Peña Rodríguez och Karla Micheel Salas Ramírez är medlemmar av organisationen Nationella föreningen för demokratiska advokater (Asociación Nacional de Abogados Democráticos) i Mexiko. De företrädde familjerna till offren för de outredda morden på kvinnor i Campo Algodonero-fallet (’bomullsfältfallet’) eller ”Juárez-morden”. Advokaterna började sina insatser år 2001, när tre unga kvinnor, Claudia Ivette González, Laura Berenice Ramos Monárrez och Esmeralda Herrera Monreal, hittades våldtagna och mördade på ett bomullsfält.

I december 2009 lyckades David Peña Rodríguez och Karla Micheel Salas Ramírez lyckades få den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter att fälla den mexikanska staten för dess bristande aktivitet. De bidrog också till att en ny brottskategori erkändes: kvinnomord eller femicid. Domstolens dom blev en milstolpe i försvaret för mänskliga rättigheter och i kampen mot genusbaserat våld.

David Peña Rodríguez och Karla Micheel Salas Ramírez kämpade i åtta år för att de mexikanska myndigheterna skulle utreda morden och lagföra gärningsmännen. Under den tiden stötte de på undanskaffat bevismaterial och fick utstå hot och kränkningar riktade mot dem själva och mot deras klienter.

CCBE:s människorättspris delas ut till David Peña Rodríguez och Karla Micheel Salas Ramírez vid CCBE:s plenarsession i Bryssel den 26 november.

CCBE, Rådet för advokatsamfunden i Europeiska unionen, representerar omkring en miljon advokater inom EU och EES.

Läs mer om priset på CCBE:s webbplats