Vid omvälvande vändpunkter i livet kan även tungt kriminella personer sluta sin brottsliga bana. Det visar forskning av de två amerikanerna John Laub och Robert Sampson som tilldelas 2011 års Stockholm Prize in Criminology.

– Laubs och Sampsons forskning slår hål på myten ”en gång brottsling, alltid brottsling”. De visar att personer som kommer från liknande förhållanden med liknande egenskaper ändå kan utvecklas olika. Det är aldrig för sent, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet och en av två ordförande i prisjuryn.

Professor John Laub är verksam vid det amerikanska justitiedepartementets forskningsinstitut National Institute of Justice. Robert Sampson är professor vid Harvarduniversitetet. De har studerat varför vissa kriminellt aktiva väljer att avstå från brott – och har kommit fram till att olika vändpunkter i livet har stor betydelse. Sådana vändpunkter kan till exempel vara en kärleksrelation, en religiös upplevelse eller arbete.

Laub och Sampson har tillsammans genomfört en av världens långvarigaste studier av kriminella i USA. Studien innefattar 500 män födda på 1920-talet som dömdes till ungdomsvård i Massachusetts på en av två institutioner i slutet av trettiotalet. Initiativet till studien togs ursprungligen av Sheldon och Eleanor Glueck vid Harvard Law School på 1950-talet. Makarna Glueck skrev flera uppmärksammade böcker om ungdomsbrottslighet med utgångspunkt från studien. Grundmaterialet arkiverades så småningom och hamnade i en källare på Harvard, där det låg till mitten av åttiotalet då John Laub återupptäckte det.

Laub och Sampson forskade vidare på materialet, sökte i arkiv och genomförde ytterligare intervjuer med dem som hade ingått i studien och som vid det här laget var närmare sjuttio år. Deras forskning innebar ett genombrott när det gäller att förstå hur och varför kriminella slutar begå brott genom viktiga händelser eller vändpunkter i livet.

De båda pristagarna delar på priset som uppgår till minst en miljon kronor. Priset delas ut vid konferensen Stockholm Criminology Symposium i Stockholm i juni 2011.

Läs mer om kriminologipriset