Agneta Johansson, biträdande direktör för Ilac

Aktuell:
Agneta Johansson är deputy director för International Legal Assistance Consortium (ILAC) vars huvudsakliga verksamhet består i att hjälpa och assistera länder med att bygga upp rättssystemet i länder som gått igenom svåra konflikter

”Ett oberoende advokatsamfund saknas i allt för många länder”

Hur väcktes ditt intresse att arbeta med MR-frågor och internationell rätt?
Genom en resa till mellanöstern som jag gjorde under juristutbildningen. Jag reste runt i Israel och de ockuperade palestinska områdena och fick mer eller mindre av en slump kontakt med en israelisk advokat som var försvarare till en ung palestinsk pojke som var anklagad för att ha kastat sten på israelisk militär. Jag fick följa med till rättegången i en militärdomstol i Nablus och mötet med ett rättssystem under ockupation påverkade mig oerhört och jag bestämde mig för där och då att inrikta mig på internationell rätt. 

Du har ju varit engagerad i återuppbyggnadsprojekt av rättssystemet i skilda länder som Liberia, Haiti och Irak. Går det att peka på några generella utmaningar/svårigheter vid denna typ av arbete?
Den största svårigheten är att det råder brist på i stort sett allt i ett skede när det behövs som bäst. Krig eller konflikt innebär alltid att ett stort antal människor dödas eller skadas, tas till fånga, fördrivs från sina hem eller på annat sätt får sina rättigheter kränkta. Krav på hämnd, rättvisa och kompensation ställer stora krav på ett väl fungerande rättssystem. Samtidigt fungerar systemet i stort sett inte alls efter ett krig där den fysiska infrastrukturen är sönderslagen och domstolar och andra lokaler är förstörda eller plundrade. Det saknas alltid tillräckligt många utbildade domare, åklagare och advokater.

Jag antar att det blir en del resor i arbetet?
Ja, det brukar bli en längre resa nästan varje månad.

Ser du att advokater skulle kunna bidra med sina kunskaper inom områdena internationellt rättsutvecklingsarbete och mänskliga rättigheter?
Absolut. Inte minst viktigt är att bidra med kunskap och erfarenhet om advokatyrket i sig och advokatens roll. Både i rättegångar och i samhället i stort. Ett oberoende advokatsamfund som engagerar sig i den politiska debatten genom att stå upp för frågor kring rättssäkerhet  saknas i allt för många länder. 

Är ILAC involverade i några projekt under 2012?
Ja vi har flera intressanta projekt på gång. Under 2011 besökte vi bland annat Tunisien, Libyen och Sydsudan och startade diskussioner med olika företrädare inom rättssystemet. I Tunisien kommer vi att starta ett ganska omfattande utbildningsprogram för domare, och i Libyen blir vår första insats utbildning för advokater.