Advokat Lena Isaksson
Aktuell:
Lena Isaksson arbetar bland annat med migrationsrätt och är ledamot av Sveriges advokatsamfunds styrelse. Lena Isaksson är ständigt aktuell då hon bland annat föreläser angående migrationsrätt och mänskliga rättigheter, är medlem i Unicefs expertråd samt har deltagit i förvarsutredningen SOU 2011:17.
Varför har du valt att i stor utsträckning arbeta med migrationsrätt?
Jag blev advokat eftersom jag ville hjälpa människor och jag märkte att asylsökande är mycket utsatta och att det dessutom fanns oroväckande rättssäkerhetsbrister. Jag har dessutom alltid haft ett intresse för samhällsfrågor och frågor gällande mänskliga rättigheter. Jag har alltsedan tiden som biträdande jurist arbetat med migrationsrätt och har arbetat för att få tillstånd en förändring genom att bland annat driva ett flertal mål i Europadomstolen samt vara ledamot i NIPU (Ny instans och processordning i utlänningsärenden) SOU 1999:16.
Migrationsrätten är ständigt i förändring. Vilka anser du vara de viktigaste frågorna i nuläget?
Bristen på barnperspektiv i såväl asylärenden som anknytningsärenden. Det måste ske en mer individuell prövning med fokus på barnen. Dessutom anser jag att begreppet synnerligen ömmande omständigheter i lagtexten fått en alltför snäv innebörd vilket leder till att få människor kan beviljas uppehållstillstånd av mer humanitära skäl. Slutligen anser jag att en eventuell verkställighetsproblematik måste beaktas redan i grundärendet.
Hur kan asylprocessen göras mer rättssäker?
Det är viktigt att offentligt biträde förordnas så tidigt som möjligt under ärendets handläggning och att det fria advokatvalet respekteras. Jag anser vidare att muntlig förhandling bör beviljas i större utsträckning i migrationsdomstolarna. I mål gällande exempelvis vård enligt LVU eller LVM kallas alltid till muntlig förhandling om det begärs och jag ser inte någon anledning till att det ska vara mer restriktivt i migrationsärenden.
Har du några råd till unga biträdande jurister och advokater som vill arbeta med migrationsrätt?
Det är viktigt att ta dessa ärenden på stort allvar eftersom det rör livsavgörande frågor. Dessutom måste man inse att ett aktivt och påläst ombud verkligen kan göra skillnad.
Varför har du valt att engagera dig i Advokatsamfundet?
Jag tycker att det är viktigt att vara engagerad för att kunna arbeta för att förbättra arbetsvillkoren för humanjurister. Det är viktigt för mig som uteslutande arbetar med humanjuridik att göra humanjuristens röst hörd. Ett engagemang i samfundet ger också möjligheter att komma med synpunkter och förslag kring framtida lagstiftning. Mitt engagemang i samfundet har även lett till att jag fått ett större kontaktnät vilket är givande och värdefullt. Eftersom jag inte bara har fått kontakt andra humanjurister utan även med affärsjurister har jag fått en ökad förståelse och respekt för advokater som arbetar inom andra rättsområden.