Rikard Wikström, Jesper Schönbeck och Henrik Fieber lunchtalade
på Advokat i framtiden.
Det är tre ganska nybakade delägare som sitter där framme på podiet det här lunchseminariet i april. Rikard Wikström, Jesper Schönbeck och Henrik Fieber var med när Advokat i framtiden startade för fem år sedan, men deras karriärer tycks som om fler år än så har passerat. På lunchseminariet den 24 april beskrev de sina erfarenheter.
Rikard Wikström blev delägare på White and Case, där han arbetar i processgruppen, för drygt ett år sedan, men har en bakgrund som både rymmer en bachelor of arts i litteratur och journalistik och försäljning av sportartiklar vid Central Park i New York innan han valde juridikstudier i Stockholm. Han satt ting och arbetade i tre år på en annan byrå innan han 2006 kom till White and Case.
Jesper Schönbeck har gjort en liten annan typ av karriärväg och säger skämtsamt att hans bakgrund kanske inte är lika spännande som Rikards. Efter avslutade studier i juridik och ekonomi vid Lunds universitet samt efter att ha varit sommarnotarie på Vinge började Jesper jobba just på Vinge. Men, tillägger han, även om han varit Vinge trogen så har arbetet varit väldigt omväxlande och dynamiskt och han har även tillbringat ett år i London där han arbetade på investmentbank och advokatbyrå. Sedan januari i år är han delägare i kapitalmarknadsgruppen på Vinge.
Dagens tredje lunchtalare är Henrik Fieber som visar upp ytterligare en möjlig resa mot delägarskapet.
-Jag har varit väldigt otrogen i så fall, säger han och menar att hans inslagna väg egentligen var domarbanans.
Han hade aldrig varit på en byrå ens och tänkte sig att han så småningom skulle in i ”något departement”. Men när han under sitt sista år på domarutbildningen adjungerade i hovrätten träffade han en advokat som tyckte att han skulle ge det yrket en chans istället.
-Som ni alla vet är byråer mycket bra på att sälja sig så plötsligt var jag riktigt sugen på att gå upp på en byrå istället och det gjorde jag, säger Henrik.
För att göra en lång och spännande historia lite kortare så var han knappt fem år efter att han lämnat den utstakade vägen mot domaryrket delägare på Roschier i Stockholm.
Gemensamt för dem alla tre, trots så olika vägar in i yrket och delägarskapet, är att just delägarskapet aldrig varit det primära eller det som styrt deras val, utan snarare en viktig plattform för att kunna driva den verksamhet de önskar.
Läs mer i nummer 5 av Advokaten.