Av tillsynsenhetens årsrapport framgår att verksamheten har resulterat i en mängd ärenden hos disciplinnämnden, men också viktig vägledning och rekommendationer till advokatbyråerna.

Tillsynsenheten delar sin tid mellan händelsestyrd tillsyn och särskilda fokusområden. Under 2024 var fokusområdena

  • unga advokatbyråer (advokatbyråer som har startats inom 1–5 år efter att ägarna blev advokater)
  • advokatkontor och hur de ska utformas
  • advokater i styrelseuppdrag
  • juristbyråer ombildade till advokatbyråer

Tillsynsenhetens granskningar resulterade i att Advokatsamfundets styrelse tog upp totalt 68 disciplinärenden under 2024.

Resultaten av tre av tillsynsenhetens granskningar har presenterats i särskilda rapporter, som innehåller tips och rekommendationer för advokaterna. Inom området styrelseuppdrag kunde tillsynsenheten identifiera vissa risker kopplade till intressekonflikter och missbruk av advokatsekretess vid styrelseuppdrag i bolag, stiftelser och föreningar. Granskningen fortsätter under 2025.

Under 2024 kom det också in uppgifter om samarbeten mellan advokatbyråer och företag inom rekonstruktions- och konkursmarknaden som använder tveksamma metoder för att ackvirera uppdrag. Enheten inledde därför en granskning av samarbetena. Även den granskningen fortsätter 2025.

Jens Kallmin, chef för tillsynsenheten, berättar mer om arbetet under 2024:

Nu har tillsynsenheten varit verksam i ett år. Vad har ni gjort under 2024?

– Under 2024 har vi genomfört ett omfattande tillsynsarbete med fokus på att säkerställa efterlevnaden av god advokatsed och lagstadgade krav. Totalt har 155 advokatbyråer granskats inom ramen för den riskbaserade tillsynen, varav 19 genom platsbesök. Vi har också intensifierat vår dialog med externa rättsvårdande aktörer, inklusive Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Åklagarmyndigheten och domstolar, för att stärka samverkan och informationsutbytet. Dessutom har vi lanserat en ny webbplats för att öka tillgängligheten och transparensen kring vår verksamhet.

Vad har tillsynsenhetens verksamhet under 2024 lett till för advokatkåren och samfundet?

– Jag upplever att vårt arbete har bidragit till att höja medvetenheten om advokatetiska frågor och stärka regelefterlevnaden. Vi har identifierat förbättringsområden inom bland annat efterlevnaden av penningtvättslagstiftningen och advokatbyråers organisatoriska strukturer. Genom vår tillsyn har vi också synliggjort behovet av tydligare vägledning i vissa frågor, vilket kommer att vara en del av vårt fortsatta arbete.

Tillsynsenheten arbetar utifrån en förebyggande och händelsestyrd tillsyn. Vad innebär det och varför har ni valt den metoden?

– Det innebär att vi både bedriver systematiska granskningar inom identifierade riskområden, men även agerar på information som kommer till vår kännedom via externa aktörer, media eller Advokatsamfundets övriga verksamhet. Denna metod gör det möjligt att vara både proaktiv och reaktiv, vilket säkerställer att vi inte bara arbetar förebyggande utan också kan ingripa när vi ser behov. En effekt av detta arbetssätt är att Advokatsamfundets egeninitierade tillsyn har ökat, vilket stärker tillsynens genomslag och bidrar till en mer dynamisk och effektiv tillsynsverksamhet.

Några av era granskningar kommer att fortsätta under år 2025. Vilka gäller det och vad är bakgrunden till att tillsynen kvarstår?

– Vi kommer att fortsätta tillsynen av nyetablerade advokatbyråer och ombildade juristbyråer för att säkerställa att dessa verksamheter bedrivs i enlighet med god advokatsed och gällande regelverk. Där ser vi fortsatt behov av att analysera och följa upp identifierade risker.

Ni har under året startat en del dialoger med flera externa aktörer. Vilka är aktörerna och vad avhandlar ni?

– Vi har etablerat dialoger med Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Åklagarmyndigheten och domstolar i frågor kopplade till tillsyn. Syftet har varit att förbättra informationsutbytet kring advokaters roll i rättsväsendet och säkerställa att vår tillsyn är effektiv och välgrundad. Vi har även diskuterat advokatetiska frågor och regelefterlevnad, där vi ser att kunskapsnivån varierar mellan olika aktörer.

När ni sammanfattar året 2024 – har något överraskat er?

– Det som kanske överraskat mest är hur snabbt tillsynsenheten har etablerat sig som en central del av Advokatsamfundets verksamhet. Vår tillsyn har fått ett tydligt genomslag, och vi har märkt en ökad efterfrågan på vägledning och dialog från advokatkåren. En annan insikt är den stora effekten av platsbesök, som har visat sig vara ett mycket effektivt tillsynsverktyg. Genom dessa besök har vi fått en djupare inblick i advokatbyråernas verksamhet och kunnat föra mer konstruktiva samtal om regelefterlevnad och förbättringsområden.

Tillsynsenhetens årsrapport 2024

Läs tidskriften Advokatens artikel om tillsynsenhetens årsrapport: ”155 advokatbyråer granskades”

I januari presenterade tillsynsenheten sin tillsynsplan för 2025. I planen anges tre nya fokusområden för den riskbaserade tillsynen, där enheten ska granska advokaterna och i förlängningen ge stöd och förebygga felaktigheter:

  • advokaters principalansvar för biträdande jurister och biträdande juristers arbetsvillkor
  • behovet av förebyggande insatser riktade till enmans- och fåmansbyråer
  • efterlevnaden av de nya kvalifikationskraven för offentliga försvarare

Utöver de tre områdena ska tillsynsenheten lägga stort fokus på tillsynen enligt penningtvättslagen.

Två granskningar som påbörjades under 2024, om advokater i styrelseuppdrag samt advokatsamarbeten inom rekonstruktions- och konkursmarknaden, fortsätter och ska slutföras under året.

Tillsynsenheten bedömer också att behovet av fokuserad tillsyn kvarstår inom vissa av 2024 års granskningsområden, särskilt unga advokatbyråer och ombildade juristbyråer.

Jens Kallmin berättar om planen för tillsynshetens arbete under det kommande året:

Hur kommer tillsynsenheten att arbeta under år 2025?

– Under 2025 kommer vi att vidareutveckla vårt riskbaserade tillsynsarbete och genomföra en översyn av våra metoder inom penningtvättstillsynen. Vår tillsyn kommer även att präglas av ett ökat fokus på uppföljande granskningar för att säkerställa att tidigare identifierade brister åtgärdas.

Vilka granskningar kommer ni att utföra?

– Under 2025 genomför vi särskilda granskningar av advokaters principalansvar och efterlevnaden av penningtvättslagstiftningen.

Är det något som känns extra viktigt – varför i så fall?

– Både penningtvättstillsynen och principalansvaret är centrala frågor, även om de rör olika aspekter av advokatverksamheten. Penningtvättstillsynen är avgörande för att säkerställa att advokatbyråer har fungerande rutiner för att motverka ekonomisk brottslighet, medan tillsynen av principalansvaret syftar till att säkerställa att biträdande jurister får rätt handledning och arbetar under etiskt och professionellt hållbara förhållanden. Båda dessa områden har en direkt påverkan på rättssäkerheten och förtroendet för advokatkåren, vilket gör dem särskilt viktiga.

Vilka samarbeten har ni med andra aktörer under året och varför?

– Vi fortsätter vår dialog med rättsvårdande myndigheter för att förbättra informationsutbytet och effektivisera tillsynsarbetet. Vi deltar även aktivt i Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism, där vi bidrar till den nationella riskbedömningen och FATF:s kommande utvärdering av Sverige.

Är det några särskilda lärdomar ni tar med er från föregående år?

– Vi ser ett behov av att fokusera än mer på de områden där riskerna är störst och där tillsynen ger störst effekt. Utifrån de iakttagelser vi gjort under 2024 kan vi nu smalna av fokusområdena något, vilket gör att vi kan arbeta mer djupgående inom de områden där vi identifierat särskilda utmaningar.

Hur ser ni på advokatkåren, utifrån de lärdomar ni har fått med er från granskningarna?

– Advokatkåren har generellt en hög medvetenhet om god advokatsed och en vilja att upprätthålla kvalitet och förtroende. Samtidigt ser vi att vissa områden kräver ytterligare insatser, särskilt när det gäller regelefterlevnad inom penningtvättsområdet. Vår tillsyn bidrar till att stödja advokatbyråerna i detta arbete och säkerställa att yrket fortsätter att präglas av hög professionalism och integritet.

Tillsynsplan för 2025