Niklas Orrenius, journalist på Dagens Nyheter, tilldelas Advokatsamfundets journalistpris 2019.

Advokatsamfundets journalistpris 2019 delades ut vid Advokatsamfundets fullmäktigemöte i dag torsdag den 13 juni i Stockholm.

Niklas Orrenius har under flera års tid skrivit om extremism, såväl högerextremism som islamism, och antisemitism. Under våren och försommaren 2019 har han rapporterat inifrån det krigsdrabbade Syrien och bland annat skildrat förhållandena i flyktinglägret al-Hol.

Enligt priskommittén får Niklas Orrenius priset ”för sin förmåga att uthålligt och med både känslomässig närvaro och saklig distans återge fasansfulla situationer och berättelser, såsom intervjun med kvinnorna inifrån ISIS-lägret”.

Niklas_Orrenius_pris_375.jpg
Niklas Orrenius tog emot Advokatsamfundets journalistpris vid Advokatsamfundets fullmäktigemöte i Stockholm.

– Niklas Orrenius är inte bara en av Sveriges skickligaste journalister utan också en av de viktigaste i tider av fake news och ökad nationalism. Då är den seriösa grävande journalisten central i vår demokrati, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Niklas Orrenius befann sig på en flygplats i Irak, på väg hem från sin reportageresa i Syrien, när Anne Ramberg ringde för att berätta om priset.

– Det var helt overkligt. Jag kunde inte riktigt ta in det, berättar Niklas Orrenius, som säger sig främst drivas av nyfikenhet i sitt arbete.

– Jag är nyfiken för egen del på dagens stora frågor, kopplade till globalisering och demokrati, frågor som ställs på sin spets när demokratin också försöker hantera en massa krockar i samhället. När jag sedan förstår en liten skärva av dem får jag också en väldig lust att berätta om den lilla skärvan, säger Niklas Orrenius.

Niklas Orrenius är född 1973 i Motala och bosatt i Malmö. 1997 började han som reporter på Sydsvenskan. 2013 kom han efter ett år på Expressen till Dagens Nyheter där han fortfarande är verksam. Orrenius har skrivit fem böcker och fått flera utmärkelser för sitt skrivande, bland annat Stora journalistpriset i kategorin Årets röst 2016.

Advokatsamfundets journalistpris delas ut sedan 1987. Det instiftades i samband med Advokatsamfundets 100-årsjubileum. Priset ges till en journalist som på ett sakligt, engagerat och skickligt sätt har behandlat förhållanden inom rättsväsendets och rättssäkerhetens område. Prissumman är, från och med 2018, 50 000 kronor.

I Advokatsamfundets journalistpriskommitté ingår tidigare ordföranden i Advokatsamfundet och Högsta domstolen Stefan Lindskog, advokat Christian Åhlund och programchefen Charlotta Friborg.