Idag, den 26 april, hölls nätverket Hildas Rakelkonferens, den femtonde i ordningen. Konferensen livesändes via Zoom från Advokatsamfundets hus i Stockholm.

Mia Edwall Insulander och Cilla Benkö.
Mia Edwall Insulander och Cille Benkö i samtal. Foto: (samtliga bilder) Micke Lundström

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander inledde konferensen med en presentation av nätverket Hilda, som startades år 2006. Hon redovisade också statistik över könsfördelningen vid landets advokatbyråer, och hur den har förändrats från det att Hilda startades till idag. Andelen kvinnor har ökat inom alla juristkategorier på byråerna, konstaterade hon, men det finns fortfarande saker kvar att göra.

Inledande talare vid konferensen var Sveriges Radios VD Cilla Benkö, som samtalade med Mia Edwall Insulander under rubriken ”Så leder hon Sveriges Radio in i framtiden”. Cilla Benkö, vars företag för ett par år sedan utsågs till Sveriges mest jämställda arbetsplats, fastslog direkt i samtalet att hon inte vill ses som kvinnlig chef – hon är Cilla Benkö som är chef. Samtalet kom sedan att handla om vikten av att som ledare och chef känna sig själv och att göra egna prioriteringar kring karriären och livets andra delar.

Rakel sänder även i år digitalt via Zoom.
Rakel sändes även i år digitalt via Zoom.

Efter en paus vidtog en paneldebatt ledd av advokat Eva-Maj Mühlenbock, vice ordförande i Advokatsamfundet och ansvarig för styrelsens jämställdhetsarbete. I panelen fanns Tove Lindgren, doktorand vid Stockholms universitet och tidigare verksam vid advokatbyrå, Madeleine Varnäs, advokat vid A1 Advokater, Tone Myhre-Jensen, advokat och managing partner på advokatfirman Cederquist samt Maria Eka, chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Stockholm.

Eva-Maj Mühlenbock och panelen.
Eva-Maj Mühlenbock, Tove Lindgren, Madeleine Varnäs, Tone Myhre-Jensen och Maria Eka. 

Paneldeltagarna reflekterade utifrån sina respektive positioner och roller omkring vad uppropet #medvilkenrätt lett fram till och hur arbetet nu kan föras vidare. De konstaterade att uppropet visserligen betytt mycket, men att arbetet med att bryta och förändra normer måste fortsätta och vara ständigt pågående.

– Jämställdhet är inget projekt med start och mål, utan det handlar om hur vi är mot varandra, det handlar om kultur och beteenden, summerade Tone Myhre-Jensen, som fick medhåll av de andra och även av Mia Edwall Insulander, som tackade deltagarna i samtalet.

Läs mer i kommande nummer av Advokaten.