Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander medverkade igår, den 25 maj, i Studio ett i radions P1, där hon kommenterade det just presenterade utredningsförslaget om strafflindring för medverkan i att utreda brott.

Mia Edwall Insulander pekade i inslaget på att ett kronvittnesliknande system kan öka risken för felaktiga utpekanden. Det är dessutom inte alls säkert att de föreslagna reglerna blir effektiva, eftersom det ytterst blir domstolen som beslutar om straffet för den som lämnar uppgifter som bidrar till att brott klaras upp, konstaterade hon. Det finns därmed inga garantier för att den som utlovats strafflindring faktiskt också får det. Mia Edwall Insulander tog också upp att det av brottsoffer kan uppfattas som stötande att den som medverkat i ett brott inte fullt ut straffas för detta.

Mia Edwall Insulander välkomnade flera av utredarens förslag, bland annat ökat stöd till vittnen. Hon konstaterade också att Advokatsamfundet delar utredaren Stefan Johanssons bedömning att tillåtandet av anonyma vittnen är fel väg att gå för att bekämpa brottsligheten.

Lyssna på inslaget.