Tidiga förhör skapar konflikt i Rättssverige

”Straffprocessen behöver moderniseras och effektiviseras.” Så har det låtit från poliser, åklagare och politiker i medierna under hösten. Trots hårt motstånd från advokaterna, som varnar för försämrad rättssäkerhet, planerar regeringen för ett förslag om att låta tidiga förhör användas inför domstolen. Tidskriften Advokaten har tittat närmare på en polariserad debatt kring processrättens grundprinciper.

Läs mer

Mia Edwall Insulander: Etiken är viktigare än någonsin

Vår advokatetik har en allt viktigare roll att fylla. Förståelsen av etiken och dess betydelse för oss som kår kan inte överskattas. Särskilt mot bakgrund av vad som har rapporterats om och skrivits i media det senaste året, skriver Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Läs mer

Samfundet storsatsar på digitala kurser

I spåren av coronapandemin storsatsar Advokatakademien på digitala sändningar. Även efter pandemin kommer de att fortsätta.

Läs mer

Percy Bratt – rättsstatens förkämpe prisas

Rättsstatens principer har aldrig varit viktigare än nu, anser advokat Percy Bratt, som i år får Advokatsamfundets pris för framstående insatser inom advokatyrket. Enligt pristagaren vilar ett alldeles särskilt ansvar för rättsstaten just på advokaterna.

Läs mer

Lars Arrhenius, ny DO: ”Folkmord är den yttersta konsekvensen av diskriminering”

Han växte upp i Rwanda med missionerande föräldrar. Det han såg där gjorde mänskliga rättigheter till hans egen mission. Tidigare brottmålsadvokaten Lars Arrhenius är Sveriges nye diskrimineringsombudsman.

Läs mer

Gästkrönika av Parul Sharma: Dags att genomlysa leverantörskedjorna

Parul Sharma, vd för The Academy for Human Rights in Business och nyinvald styrelseordförande för Amnesty International Sverige, skriver om EU-kommissionens beslut om ny lagstiftning, som kräver att företag respekterar mänskliga rättigheter och miljön.

Läs mer

Praktisk juridik av Ylva Kassander: Hur får du fler att köpa dig?

Många biträdande jurister och även advokater upplever försäljning av sina tjänster
till klienter som mer eller mindre besvärlig. Fast det finns olika strategier för att lyckas. Ylva Kassander, affärspedagog/businesscoach, ger i sin artikel handfasta råd och tips till dem som vill utveckla sin förmåga att sälja sina tjänster.

Läs mer

Christer Danielsson: Om Stockholm Human Rights Award, ICC och Trump

I september i år beslutade USA – eller kanske rättare uttryckt: Trump – att införa sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolens chefsåklagare Fatou Bensouda i enlighet med en så kallad executive order utfärdad av presidenten i juni. Sanktioner riktas ju annars mot allehanda skurkar och tyranner, men nu angrep alltså världens mäktigaste stat en enskild domstolstjänsteman för att hon gjorde sitt jobb, skriver Advokatsamfundets ordförande Christer Danielsson.

Läs mer