CCBE, Rådet för de europeiska advokatsamfunden, uttrycker sin oro över att advokater utsätts för övergrepp i Bangladesh, Haiti, Pakistan, Sudan och Turkiet.

CCBE har sänt brev till presidenten i Turkiet och till premiärministrarna i de övriga nämnda länderna till stöd för de utsatta advokaterna.

I brevet till Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina uttrycker CCBE allvarlig oro över överfallet på människorättsadvokaten Shahanur Islam, som fördes ut ur en rättssal i Naogaondistriket av polis under pågående förhandling den 26 augusti och därefter misshandlades av ett tiotal personer med politiska motiv. Shahanur Islam fick allvarliga skador under ögat och i huvudet. Endast en av hans angripare har gripits.

I brevet till Haitis premiärminister Joseph Jouthe uttrycker CCBE bestörtning över mordet på advokat Monferrier Dorval, ordförande i advokatsamfundet i huvudstaden Port-au-Prince. Monferrier Dorval sköts till döds den 28 augusti av okända män på parkeringen vid hans bostad. Motivet är oklart, men det finns uppgifter om att mordet kan knytas till Dorvals ställningstagande till frågor som författningsreform och val i en radiointervju.

I brevet till Pakistans premiärminister Imran Khan uttrycker CCBE allvarlig oro över advokat Nasreen Ishrad, som fördes bort av okända personer den 15 augusti när hon var på väg hem från en rättegång. Enligt uppgift hölls hon fången i fyra dagar och utsattes för tortyr. Nasreen Ishrad står fortfarande under läkarvård.

I brevet till Sudans premiärminister Abdallah Hamdok uttrycker CCBE allvarlig oro över advokat Hala Khalid, som godtyckligt frihetsberövades under mer än fem timmar på centrala polisstationen i Khartoum den 17 augusti, när hon dokumenterade övergrepp mot de mänskliga rättigheterna och våldsdåd mot demonstranter vid en fredlig protest. Enligt uppgift utsattes hon för allvarlig misshandel som ledde till skador på hennes öga och knä, vilket krävde att hon lades in på sjukhus för vård.

I brevet till Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan uttrycker CCBE allvarlig oro över Ankaras chefsåklagares beslut den 11 september att gripa 48 advokater och 7 biträdande jurister. Enligt CCBE är gripandena en följd av Turkiets nya lagstiftning om alternativa advokatsamfund, och de gripna kan hållas i arrest minst 12 dagar utan att få tillgång till advokat eller att få kommunicera med någon. CCBE understryker att gripandena inte är någon isolerad företeelse. Sedan 2016 har över 1 600 advokater gripits i Turkiet, varav mer än 600 har dömts till fängelsestraff.