Advokatsamfundets journalistpris offentliggjordes vid Advokatsamfundets fullmäktigemöte i dag torsdag den 10 juni.
– Den undersökande journalistiken som inte värjer för det allra mörkaste, svåraste och mest obegripliga har en viktig plats i samhällsdebatten. Åsa Erlandsson vägleder läsaren genom polisutredningar och rättsprocesser och åskådliggör samtidigt hur rättsliga principer ställs på sin spets, säger Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundets generalsekreterare, och tillägger:
– Vi ser i dag en tilltagande polarisering och ett högt tonläge kring vissa rättsfall. I de sammanhangen är det viktigt att hålla huvudet kallt och värna rättssäkerheten.
Åsa Erlandsson tog emot Sveriges advokatsamfunds journalistpris 2021.
Foto: Tom Knutson
Åsa Erlandsson beskriver att hon drivs av att ta reda på hur saker och ting verkligen förhåller sig, av livsöden och komplexa skeenden.
– I dag är det en högljudd och ofta onyanserad debatt om många frågor, inte minst uppmärksammade rättsfall. Komplicerade ärenden målas svartvita och vissa anser sig inte ens ha behövt läsa domen innan man kastar ur sig en tvärsäker åsikt. Mitt i allt detta är det viktigare än någonsin med journalister som håller kompassen, behåller den yrkesmässiga integriteten och tecknar verkligheten precis så komplex som den är, säger Åsa Erlandsson.
Om att tilldelas Advokatsamfundets journalistpris säger Åsa Erlandsson så här:
– Vanligtvis tävlar vi journalister i vår egen klubb för inbördes beundran. Här är det en extern jury med rötter i rättsväsendet som belönar engagerande och saklig journalistik. Det gör mig extra stolt. I min värld är saklig ett av de vackraste ord som finns.
Åsa Erlandsson är journalist och författare. För sin bok Det som aldrig fick ske: skolattentatet i Trollhättan (Norstedts 2017) har hon tilldelats Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare. Hon har mottagit en rad andra priser, bland annat Grävande journalisters utmärkelse Guldspaden, och blivit nominerad till ”Årets journalist” två gånger. Hon har också tilldelats Natur & Kulturs debattbokspris och Per Wendels pris för årets nyhetsjournalist.
Åsa Erlandsson har varit redaktör för tidningen Svensk Polis samt har arbetat för Uppdrag granskning, Veckans brott och Dokument inifrån. Hon har också varit reporter på Svenska Dagbladet och är just nu tjänstledig från Dagens Nyheter för att skriva en dokumentär bok om terroristattentatet på Drottninggatan.
Advokatsamfundets journalistpris delas ut sedan 1987. Priset ges till en journalist som på ett sakligt, engagerat och skickligt sätt har behandlat förhållanden inom rättsväsendets och rättssäkerhetens område. Prissumman är, från och med 2018, 50 000 kronor.
I Advokatsamfundets journalistpriskommitté ingår justitiekansler Mari Heidenborg, advokat Viktor Banke och journalisten Niklas Orrenius.
Priskommitténs motivering till årets pristagare:
”Att vara skrivande journalist är som att hämta vatten i ett trasigt kärl där dyrbara droppar ständigt skvimpar ut. Hur mycket reportern än skyndar sig och försöker täppa till hål så går det inte att få med sig alla nyanser från en mångfacetterad verklighet.
Åsa Erlandssons reportage är mästarprov där hon lyckas behålla mycket av det som är svårt, levande och motsägelsefullt. Beväpnad med sanningslidelse, nyfikenhet och yrkesskicklighet söker hon sig till smärtpunkterna i vår tid, till de allra svåraste händelserna och kriserna. Skolattacken i Trollhättan. En intensivvårdsavdelning under covidkrisen. Terrordådet på Drottninggatan.
Hon beskriver viktiga rättsfrågor och tar med läsaren in i polisens värld av omfattande utredningar och insatser, genom politiken där svåra rättsliga principer och avvägningar görs begripliga. Och människorna i hennes reportage förblir levande människor.
Åsa Erlandsson är reportern som spiller färre droppar än nästan någon annan.”
Ladda ner pressbild på Åsa Erlandsson. Foto: Tom Knutson.
Se Åsa Erlandssons tal under prisutdelningen vid Advokatsamfundets fullmäktigemöte: