Substitution: Vikarierande försvarare under luppen

Frågan om att som försvarare sätta annan i sitt ställe väcker åter debatt i Rättssverige. Både domstolarna och Advokatsamfundets disciplinnämnd betonar försvararuppdragets personliga natur, och att substitution inte får missbrukas. Bra, menar en del advokater, medan andra varnar för att det med en hårdare praxis blir svårt att driva brottmålsbyråer och att utbilda biträdande jurister.

Tidskriften Advokaten har talat med brottmålsadvokater, domare och åklagare om den ibland nödvändiga substitutionen och hur den används.

Läs mer

Mia Edwall Insulander: Advokatsamfundspodden

”Det finns poddar som diskuterar juridik på olika sätt men ingen podd som har Advokatsamfundets perspektiv. Vi har ett unikt perspektiv i rättssamhället som det är både spännande och angeläget att prata om. Vi har så mycket att berätta och diskutera!”

Det skriver Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, som har tagit initiativ till Advokatsamfundspodden.

Läs mer

Fullmäktigemötet: Samfundet fick ny ordförande

Advokatsamfundet har fått sin andra kvinnliga ordförande. Advokat Eva-Maj Mühlenbock valdes enhälligt vid Advokatsamfundets digitala fullmäktigemöte den 10 juni.

Läs mer

Egyptiska MR-advokater: Överlevare som kämpar mot regimen

I år har det gått tio år sedan revolutionen i Egypten. Då, 2011, såg landets människorättsadvokater hur dörren för rättssäkerhet och demokrati öppnades. Den stängdes dock snabbt igen. Nu är situationen värre än någonsin för egyptiska människorättsadvokater.

Läs mer

Gästkrönika av Jesper Bengtsson: Svårt att samtidigt stoppa hatspråk och värna yttrandefriheten

Jesper Bengtsson är författare, förlagschef och sedan 2018 ordförande för Svenska PEN. I sin gästkrönika tar han upp ett svårt dilemma: Hur kan vi stävja hatspråket på nätet men samtidigt värna yttrandefriheten?

Läs mer

Riksåklagare Petra Lundh svarar advokat Thomas Olsson: Debatten måste föras på ett respektfullt sätt

Riksåklagare Petra Lundh bemöter advokat Thomas Olssons debattinlägg i Advokaten nr 4. Petra Lundh skriver att åklagarväsendet sedan flera år har etiska riktlinjer. Lundh poängterar att debatten måste föras på ett respektfullt sätt och med förståelse för varandras yrkesroller. Det handlar ytterst om förtroendet för hela rättsväsendet, anser hon.

Läs mer

Praktisk juridik av jur. dr Isa Cegrell Karlander:  Asylmålens blinda fläck

Asylmål handlar inte bara om uppehållstillstånd, utan också om avlägsnande. De bör därför inte enbart kategoriseras som gynnande förvaltningsbeslut, utan också som betungande förvaltningsbeslut. Det anser Isa Cegrell Karlander, jur. dr i förvaltningsrätt vid juridiska institutionen, Uppsala universitet.

Läs mer

Etik: Advokatetiken behandlas i samfundets nya podd

I slutet av juni är det premiär för Advokatsamfundspodden. Tillsammans med olika gäster ska programledaren Willy Silberstein behandla aktuella ämnen i Advokat- och Rättssverige. Generalsekreterare Mia Edwall Insulander berättar om podden, som startar med det högaktuella ämnet advokatetik.

Läs mer

Christer Danielsson: Sista spalten

Advokatsamfundets avgående ordförande Christer Danielsson sammanfattar fyra händelserika och roliga år på ordförandeposten.

Läs mer