Advokatsamfundets journalistpris 2018 delades ut vid Advokatsamfundets fullmäktigemöte i dag torsdag den 14 juni i Stockholm.

Negra Efendić får priset för sina reportage i migrations- och integrationsfrågor. Journalistpriskommitténs motivering lyder: ”Hon vill i sina reportage förklara det oförklarliga och göra det oförståeliga förståeligt så att det blir en hel och rättvisande sanning men ingen överslätande förlåtelse.”

– Jag blev enormt glad och kände mig hedrad! Det är ett väldigt fint pris att få. Det betyder oerhört mycket. Det är ett kvitto på att jag har gjort ett bra jobb. Jag känner mig väldigt stolt, säger Negra Efendić.

Frågan om rättssäkerhet är den viktigaste frågan i dag i Rättssverige, enligt Negra Efendić. När hon satte sig in i ämnet åldersbedömningar av asylsökande insåg hon värdet av rättssäkerheten och vilka konsekvenserna kan bli när den brister. Hon började undersöka och hittade allt fler frågor som saknade svar.

– Till slut ställde jag mig frågan: Får det verkligen gå till på det här sättet?

Advokatsamfundets journalistpris delas ut sedan 1987. Det instiftades i samband med Advokatsamfundets 100-årsjubileum. Priset ges till en journalist som på ett sakligt, engagerat och skickligt sätt har behandlat förhållanden inom rättsväsendets och rättssäkerhetens område. Prissumman är, från och med i år, 50 000 kronor.

I Advokatsamfundets journalistpriskommitté ingår justitierådet Stefan Lindskog, advokat Christian Åhlund och programchefen Charlotta Friborg.