Skarpt läge för advokater i hållbarhetsarbetet

Skärpta lagar och bestämmelser på hållbarhetsområdet i kombination med en allmänt ökad medvetenhet om vikten av att bekämpa klimatför­ändringar, människorättskränkningar och korruption har lett till nya uppdrag för advokater. Samtidigt måste advokatbyråerna arbeta långsiktigt med hållbarhet i den egna verksamheten för att leva upp till de nya kraven och för att stå sig i konkurrensen om duktiga medarbetare.

Läs mer

Anne Ramberg: Den svenska demokratimodellen i en turbulent omvärld

Sommaren har varit en dyster påminnelse om extremismens utbredning och demokratins utmaningar. Några exempel utgör militärkuppen i Turkiet och valet av Donald Trump till presidentkandidat. Andra och annorlunda exempel är stenkastande ungdomar som hindrar polis och brandkår vid utryckning. Till detta kommer vansinnes­dåden i Nice och München. De innebär alla att demokratin sätts på prov, skriver Anne Ramberg i sin ledare.

Läs mer

Migrationsverket har det fulla utredningsansvaret i asylärendena – inte de offentliga biträdena

Migrationsverkets förändrade arbetsformer i asylärenden har påverkat arbetsuppgifterna för de offentliga biträdena. Nu klargör generaldirektör Anders Danielsson att Migrationsverket har det fulla utredningsansvaret.

Läs mer

Riksåklagaren debatterar försvarar- och åklagarrollerna

Efter advokat Thomas Olssons debattartikel i senaste numret av Advokaten skriver riksåklagare Anders Perklev ett inlägg. Perklev skriver bland annat att det finns mycket att vinna på att skapa en intern samsyn inom såväl försvarar- som åklagarkollektivet kring respektive professionella roller och sätten att uppträda.

Läs mer

Nya handlingsregler ska skapa bättre stämning i rättssalen

Kommunikationen i rättssalen bör ske via rättens ordförande. Det är en av sex nyligen framtagna handlingsregler som ska göra att parternas professionella roller bättre respekteras i rättssalen.

Läs mer