Efter attentaten den 8 augusti i staden Quetta i Pakistan, då ordföranden i Baluchistans advokatsamfund mördades och ytterligare minst 55 advokater därefter dödades vid ett sprängdåd mot ett sjukhus där också många skadades, har Sveriges advokatsamfund skickat ett kondoleansbrev till Pakistans advokatsamfund.

Sveriges advokatsamfunds kondoleansbrev till Pakistan Bar Council

Advokat Bilal Kasi, ordförande i provinsen Balushistans advokatsamfund, besköts av två odentifierade angripare på motorcykel när han var på väg i bil från hemmet till domstolskomplexet i provinshuvudstaden Quetta.

Senare under dagen dödades minst 70 personer och över 110 personer skadades, när en bomb exploderade på sjukhuset Quetta Civil Hospital dit Bilal Kasi hade förts. Bombexplosionen, som tros vara en självmordsattack, följdes av skottlossning. De flesta av de dödade och skadade var sörjande juristkolleger till Kasi som hade samlats på sjukhuset. Även journalister och TV-fotografer fanns bland offren, liksom minst åtta släktingar till Bilal Kasi.

Bland dem som dödades vid sprängattentatet mot sjukhuset fanns Balochistan Bar Councils tidigare ordförande, advokaten Baz Muhammad Kakar.

De senaste månaderna har flera advokater mördats i Baluchistan. I juni sköts advokaten Amanullah Achakzai, som var rektor för juristutbildningen på Baluchistans universitet, till döds i sin bil av okända attentatsmän i Quetta. Och den 3 augusti sköts likaså advokaten Jahanzeb Alvi ihjäl av okända, beväpnade män i Quetta.