Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Föreläsning 30 maj: Saddam Husseins försvarsadvokat

Advokater utan gränser bjuder in till unik föreläsning.

Saddam Husseins försvarsadvokat Bushra al-Khalil berättar om rättegången och hur det är att jobba som kvinnlig advokat i arabvärlden.


Försvarsadvokaten till Saddam Hussein, Bushra al-Khalil, kommer till Advokater utan gränser för att berätta om sin advokatroll och om en av de viktigaste rättegångarna i modern historia.

Saddam Hussein, Iraks ledare och diktator från 1979 till 2003, tillfångatogs av amerikanska styrkor i december 2003. Han ställdes inför rätta inför en irakisk specialdomstol och förklarades skyldig till krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord. Den första rättegången startade år 2005. och i november 2006 dömdes Saddam Hussein till döden genom hängning – ett straff som verkställdes mindre än en månad senare.

Bushra al-Khalil är en libanesisk advokat som är känd för att ha verkat som en av Saddam Husseins försvarare. Detta är ett unikt tillfälle att höra hennes personliga erfarenheter från rättegången som förändrade världen.

Föreläsningen hålls på arabiska, översatt genom tolk till svenska. Bushra talar i en timme, varefter föreläsningen kommer att vara öppen för frågor.

Tid: Tisdag den 30 maj 2017 kl. 17.00–18.30
Plats: Sveriges advokatsamfund, Laboratoriegatan 4 i Stockholm
Anmälan görs genom e-post till karin.gyllenring@asylbyran.se senast den 26 maj 2017. Skriv ”Saddam Husseins försvarsadvokat” i ämnesraden. Begränsat antal platser.
Pris: Kostnadsfritt för medlemmar i Advokater utan gränser.
Tecknande av medlemskap sker i förväg, i samband med anmälan, via Advokater utan gränsers webbplats.