Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Nytt riksdagsnätverk vill se lag mot organhandel

Organturister handlar med illegala organ i Kina.

Onsdagen den 3 maj hölls ett seminarium i Riksdagen om organhandel i Kina. Huvudtalare var den amerikanske journalisten och författaren Ethan Gutmann som skrivit boken The Slaugther om en storskaligt organiserad och statligt involverad transplantationsindustri i Kina.

Gutmann berättade att det enligt officiella siffror från kinesiska regeringen genomförs omkring 10 000 organtransplantationer i Kina varje år från frivilliga donatorer och avrättade fångar. Hans efterforsningar visar dock att det egentligen sker mellan 60 000-100 000 organtransplantationer i Kina varje år, troligen ännu fler.
– Sannolikt står samvetsfångar för lejonparten av organdonationerna, mot deras vilja. Sedan förföljelserna av Falungong-rörelsen 1999 har det skett en massiv ökning av organtransplantioner, sade Ethan Gutmann.


Journalisten och författaren Ethan Gutmann.

Transplantationerna är inte bara avsedda för kinesiska patienter utan också föremål för en organturism från andra länder. Spanien och Italien har nyligen antagit en lag som kriminaliserar organhandel.

Det nyligen bildade Nätverket mot organhandel i Riksdagen, som arrangerade seminariet, vill se att en liknande lag införs i Sverige och andra EU-länder.

Journalisten och författaren Ethan Gutmann välkomnar nätverkets initiativ.
– Jag vet inte om en sådan lagstiftning skulle rädda liv. Men tror att den kinesiska regeringen skulle lyssna till kritiken. Och att inte ignorera problemet ger Sverige rent samvete, sade han.