Sexuella ofredanden och övergrepp mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem, men motiverar inte att medier hänger ut enskilda personer som sägs ha begått allvarliga brott, i synnerhet inte när preskriptionstiden har gått ut. Det menade Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, som igår kväll i SVT:s Aktuellt debatterade med Expressens ställföreträdande ansvariga utgivare Karin Olsson.

Debatten hade sig grund i Expressens avslöjanden om en känd journalist och krönikör, som anklagas bland annat för våldtäkt. Anne Ramberg liknade det som nu pågår i sociala medier och nyhetsmedier vid en medeltida skampåle, där de utpekade förövarna saknar möjlighet att rentvå sig och får sina liv förstörda.

”Nu säger givetvis den som lyssnar att de som begår övergrepp förstör livet för offren. Och det gör de. Men där har vi ett rättsväsende och domstolar som ska döma, där den som anklagas har en möjlighet att få sin sak prövad på ett korrekt sätt”, sa Anne Ramberg.

Ett klipp ur debatten sändes på SVT:s Aktuellt igår den 25 oktober. Hela debatten finns på SVT Play. (Inslaget har problem med synkronseringen mellan ljud och bild. Detta är felanmält.)

Se debatten.

Hela inslaget kan också ses, med rätt synkroniserat ljud, ca 12 minuter in i Aktuellt-sändningen från 25/10 kl. 21.