En advokat har mottagit hot där detaljer om dennes barn och privata bostad togs upp efter att webbplatsen Youtube lämnat ut advokatbyråns namn till aktörer med nazisympatier, skriver Dagens Nyheter.

Advokatbyrån har också som en konsekvens av Youtubes uppgiftslämnande drabbats av försök till IT-intrång som syftat till att röja kontakter med klienter. Händelserna är polisanmälda.

– Att en advokat hotas, och dessutom gör det i sin tjänsteutövning, är något vi ser ytterst allvarligt på. Denna typ av hot slår mot grunden i rättsstaten, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg till DN.

Bakgrunden till hoten och trakasserierna mot advokatbyrån, advokaten och dennes barn är att byrån i sin tjänsteutövning biträtt journalister vid anmälningar av ett antal hotfulla publiceringar som gjorts av högerextremister på Youtube. Enligt Dagens Nyheter var det i samband med borttagandet av några av de hotfulla publiceringarna som anmälarens namn röjdes av Youtube genom att det publicerades både på webbplatsen och i korrespondens med innehavaren av kanalen.

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter