Etik, kompetens och synlighet kan rädda förtroendet för advokaterna

Förtroendet för advokatkåren finns kvar, även om tveksamma Instagraminlägg och osämja med åklagare har naggat det i kanterna. Förtroendet kan värnas med etik och hög kompetens. Men det krävs också att advokaterna och Advokatsamfundet är synliga och står upp för sina ideal, menar experter och advokater.

Läs mer

Mia Edwall Insulander: Därför blir fläckar så iögonfallande

En vit duk är oförlåtande när någon spiller. Inte sällan hamnar allt fokus på fläcken. Ingen bryr sig om att resten av duken är ren. Utifrån mitt perspektiv är det så det har varit under en period beträffande mediernas rapportering om advokaters ageranden i sociala medier och andra sammanhang, skriver Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Läs mer

Årets journalistpristagare David Baas:
Journalister och advokater är rättssamhällets vakthundar

Han har hatats och hotats för sitt journalistiska arbete, men också prisats. Nu får Expressens David Baas Advokatsamfundets journalistpris för sina envisa granskningar av nazister och andra extremister.

Läs mer

Paralegals och advokatassistenter:
Yrken i snabb förändring

Arbetet som advokatassistent och paralegal har utvecklats dramatiskt. I dag är de ovärderliga på många advokatbyråer.

Läs mer

Gästkrönika: Den besvärliga juristen inom offentlig förvaltning

En särskilt viktig strukturell utmaning, som likt en röd tråd löper genom alla myndighetsskandaler, är nedprioriteringen av rättsstaten inom offentlig förvaltning. Det skriver jur. dr Richard Sannerholm, forskare och avdelningschef vid International Legal Assistance Consortium (ILAC).

Läs mer

Praktisk juridik: Personuppgiftshantering i konkurser

Dataskydds­förordningen är av särskilt intresse för konkursförvaltare och deras biträden, bland annat med hänsyn till risken att drabbas av sanktionsavgifter. Mot bakgrund av Rekons rekommendationer kommenterar Peter Savin och Malin Kulander behandling av personuppgifter vid handläggning av konkurser.

Läs mer

Christer Danielsson: Om en viktig utredning

I skuggan av pandemin har regeringen nyligen tillsatt en parlamentarisk kommitté med två synnerligen viktiga uppdrag: att skydda demokratin och stärka domstolarnas oberoende. Frågorna är angelägna, skriver Advokatsamfundets ordförande Christer Danielsson.

Läs mer