Advokaten nr 5/2017:

Fokus: Så mår advokaterna

Dagens advokater är engagerade och tycker om sitt arbete, men samtidigt upplever många stress och tycker att tempot ökat. Det är tydligt att IT-revolutionen nått advokatkåren med full kraft och påverkar deras arbetsliv och fritid. Det visar årets stora undersökning om hur Sveriges advokater mår.

Läs mer

Advokater som begår brott utanför sin verksamhet ska kunna uteslutas

Regeringen har lämnat en lagrådsremiss där regeringen föreslår att möjligheten att utesluta en advokat ur Advokatsamfundet ska utvidgas. Förslaget har kommit till efter begäran från Advokatsamfundet, som redan 2011 tog initiativ till en ändring.

Läs mer

Anne Ramberg: Allas likhet inför lagen

Skattelagstiftningen och skatteprocessen är illavarslande exempel på hur rättssäkerheten är satt på undantag. Den enskildes möjlighet att med framgång göra sin rätt gällande kan med fog ifrågasättas, skriver Anne Ramberg i sin ledare.

Läs mer

Strömberg är aldrig rädd att säga sin mening

Under en lång och stundtals dramatisk karriär har Stefan Strömberg upplevt mer än de allra flesta i svenskt rättsväsende. Advokaten porträtterar mannen som fortfarande har klara åsikter om vad som fungerar och vad som behöver reformeras.

Läs mer

Gästkrönika av Johannes Forssberg: Juristerna behövs i samhällsdebatten

Avståndet mellan mina två världar, opinionsjournalistiken och juridiken, är avsevärt i Sverige, till skillnad från i exempelvis USA och Storbritannien där de ofta möts. Svenska jurister blir vid sin läst i större utsträckning än sina frispråkigare anglosaxiska kollegor, skriver Johannes Forssberg i sin gästkrönika.

Läs mer