Advokatsamfundets journalistpris 2017 delades ut vid Advokatsamfundets fullmäktigemöte i dag torsdag den 15 juni i Stockholm.

Journalistpriskommitténs motivering lyder: ”Mathias Ståhle har under många år utmärkt sig som skicklig och orädd grävande reporter på Eskilstuna-Kuriren. Han har gjort flera uppmärksammade kriminaljournalistiska granskningar. Ståhle har också genomlyst politisk extremism, nu senast den främlingsfientliga organisationen Granskning Sverige. Mathias Ståhles arbete karakteriseras av mod, integritet och uthållighet. Ståhle besitter därtill en imponerande förmåga att resonera och samtala även med dem han synar allra tuffast.” 

– Det är roligt att få pris. Det är ju en form av konkret tecken på uppskattning. Det kom lite som en blixt från en klar himmel, säger Mathias Ståhle.

I sitt reportage om Granskning Sverige kartlägger Mathias Ståhle bland annat hur de främlingsfientliga propagandacentralerna trakasserar journalister.

– Jag har många kolleger som har råkat ut för det. Det var ett arbetsmiljöproblem på vår arbetsplats. Det var så organiserat som vi tyckte oss se, och graden av organisering var mycket högre än vanligt. Det förklarar varför vi valde att titta just på hoten som riktar sig mot journalister.

Advokatsamfundets journalistpris delas ut sedan 1987. Det instiftades i samband med Advokatsamfundets 100-årsjubileum. Priset ges till en journalist som på ett sakligt, engagerat och skickligt sätt har behandlat förhållanden inom rättsväsendets och rättssäkerhetens område. Prissumman är 25 000 kronor.

I Advokatsamfundets journalistpriskommitté ingår justitierådet Stefan Lindskog, advokat Christian Åhlund och programchefen Charlotta Friborg.

Läs om tidigare pristagare här