I morgon, den 26 september, inleds huvudförhandlingen i åtalet mot en hackerliga på åtta personer för delaktighet i omfattande grova bedrägerier och grova dataintrång. Ett 60-tal målsägande finns i vad som i medier har kallats en av Sveriges största dataintrångshärvor någonsin.

En av de åtalade misstänks för att ha utsatt två skånska advokatbyråer för försök till dataintrång sommaren 2016. Mannen misstänks för att skickat e-postmeddelande innehållande en bifogad fil med skadlig datakod till e-postadresser tillhörande byråerna. Dataintrångsförsöken syftade till att skaffa tillgång till information och få insyn i utredningsläget i ett ärende rörande en klient till en av advokaterna, enligt stämningsansökan.

Dataintrången på advokatbyråerna fullbordades inte eftersom mottagarna inte öppnade den bifogade filen, men åklagarmyndigheten bedömer brotten som grova bland annat eftersom brotten ”riktade sig mot en advokat med syfte att bereda sig tillgång till klientinformation varit av särskilt farlig art.